Σας ανέβηκε η πίεση;… δίαιτα DASH!

images_0aaaaaaa4dash.jpg

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση υπέρτασης στη χώρα μας είναι αρκετά δυσμένη. Παγκοσμίως υπολογίζεται πως το 20% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση, ενώ αυτός ο αριμθμός μέχρι το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 1,5 δισεκατομμύρια. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως 1/3 των ενηλίκων εμφανίζει υπέρταση, ενώ μόνο το 50% αυτών λαμβάνει αγωγή.

Η ρύθμιση του σωματικού βάρους μέσω μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Επίσης, καίρια είναι και η μείωση της κατανάλωσης νατρίου σε συνδυασμό με την επαρκή πρόσληψη καλίου, καθώς κάτι τέτοιο συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Είναι καλό λοιπόν να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού σε <6g την ημέρα, τόσο μέσω μετρίασης της κατανάλωσης επιτραπέζιου αλατιού όσο και με την επιλογή λιγότερο αλμυρών τροφίμων. Επιπλέον, θα πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο, με πρώτα στην λίστα τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα όσπρια. Τέλος, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις φυτικές ίνες, καθώς φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη ρύθμιση της πίεσης.

Οι παραπάνω συστάσεις καλύπτονται από τη λεγόμενη δίαιτα DASH, μία διατροφή ειδικά σχεδιασμένη για άτομα με υπέρταση, που πλησιάζει αρκετά στις αρχές της Μεσογειακής διατροφής. Παρακάτω παρατίθεται ένας πίνακας για δίαιτα 2000 kcal.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr