Πότε η κοιλιά «απειλεί» την υγεία μας;

images_0aaaaaaa4belly.jpeg

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συνδέεται άρρηκτα με πολλά χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα (ολική και LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), η υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Σχετίζεται όμως και με επιβαρυντικές καταστάσεις που κάνουν την καθημερινότητά μας «δύσκολη», όπως προβλήματα στις αρθρώσεις και στη σπονδυλική στήλη, άπνοια ύπνου, δύσπνοια, νωθρότητα, αδυναμία και απροθυμία για δραστηριότητες και ψυχολογικά προβλήματα.

Μετρώντας το Δείκτη Μάζα Σώματος και την Περιφέρεια Μέσης μπορείτε να μάθετε εάν η κοιλιά σας έχει ξεκινήσει να απειλεί την υγεία σας!

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα εργαλείο που μας δείχνει αν το βάρος μας είναι φυσιολογικό, αυξημένο ή πολύ χαμηλό και αν η κατάσταση αυτή του βάρους μας επηρεάζει την υγεία μας.

Μετρήστε το ΔΜΣ σου σας κάνοντας μια απλή διαίρεση ή κάντε κλικ εδώ για να υπολογίσετε το Ιδανικό σας βάρος.
ΔΜΣ (kg/ m2) = Βάρος (σε κιλά) / Ύψους2 (σε μέτρα)

Τα φυσιολογικά όρια της Περιφέρειας Μέσης (ΠΜ) είναι για τις γυναίκες κάτω από 88 cm και για τους άνδρες κάτω από 102 cm. Όταν η ΠΜ ξεπερνά τις τιμές αυτές, ακόμα κι αν ο ΔΜΣ είναι φυσιολογικός, τότε τα άτομα αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους.

Tip! Μετρήστε την κοιλιά σας: η ΠΜ μετράται (εμπειρικά) στο λεπτότερο σημείο της μέσης, στο ύψος του ομφαλού.

Επομένως, η εμφάνιση δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να ασχοληθείτε περισσότερο με την κοιλιά σας αλλά μια καλή αρχή! Δύο είναι τα δύο βασικά συστατικά που θα βοηθήσουν στη βελτίωσή της, η διατροφή και η άσκηση! Ωστόσο, απαιτεί υπομονή, επιμονή και σωστή γνώση μιας και πίσω από την επίπεδη κοιλιά «κρύβονται» χιλιάδες εμπορικοί μύθοι…

Πηγή : http://www.nutrimed.gr