Ποιος είπε ότι στην Αθήνα δεν υπάρχουν μέρη για να τρέξεις;

images_0aaaaaaa5run.jpg

Λίγες αλλά καλές προτάσεις για να βρεις το δικό σου ιδανικό σημείο για τρέξιμο στην πόλη. Ή και τα προάστιά της.
Είναι πολύ εύκολο να βρεις πού θα πας για τρέξιμο. Και το να πεις την δικαιολογία “μα δεν έχω πού να τρέξω” είναι πιο κωμικό κι από της φάρσες της Ελληνοφρένειας. Το έχω πει κι εγώ που μένω στο Παγκράτι για να συνειδητοποιήσω μερικά δευτερόλεπτα μετά ότι έχω 3 μέρη σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια και άλλα 10 σε κοντινή απόσταση με το αυτοκίνητο.

Οι κάτοικοι των προαστίων δεν χαμπαριάζουν. Γιατί στην Φιλοθέη, στην Κηφησια, στη Βούλα και την Βουλιαγμένη μπορούν να κάνουν και βόλτες στα τετράγωνα γύρω από το σπίτι τους χωρίς να καβαλάνε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και χωρίς να ενοχλούν τους οδηγούς επειδή τρέχουν σε έναν στενό 3 μέτρων.

Ειδικά όμως για τους ανθρώπους της πόλης, το πρόβλημα του να βρεις έναν πραγματικά ωραίο χώρο για να τρέχεις είναι σημαντικό. Γι’ αυτό και στην παρακάτω (σχετικά μικρή) λίστα έχουμε επιλέξει περισσότερα μέρη στο κέντρο της Αθήνας, παρά στα προάστια της πόλης. Έχουμε και για εκεί μερικές επιλογές, δοκιμασμένες και καλές.

Πάμε να δούμε ωραία μέρη για τρέξιμο…

Καλλιμάρμαρο

Όχι μέσα. Από πάνω από το Στάδιο, στον “καρβουνιάρη” που λέει κι ο @artemoo που τον επισκέπτεται συχνά. Είναι ένα στρωμένο με ειδικό χώμα πέταλο πάνω από το Στάδιο, ιδανικό για τρέξιμο. Έχει πάντα κόσμο αλλά όχι τόσο ώστε να σε ενοχλεί. Αν έχεις αντοχές, μπορείς να πας και στον λόγο του Αρδηττού εκεί δίπλα αλλά ο δρόμος είναι λίγο ανώμαλος με πολλές λακούβες και πέτρες. Ιδανική ώρα για τρέξιμο πάνω από το Στάδιο είναι το βράδυ με τη φωτισμένη Ακρόπολη να σου κάνει παρέα από μακριά.

Προτεινόμενη διαδρομή: Δεν έχεις και πολλές επιλογές. 490 μέτρα είναι το πέταλο, θα βαρεθείς να κάνεις γύρους.

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο

Αναφιώτικα και Φιλοπάππου

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις διαδρομές μιας και σε μερικές εκατοντάδες μέτρα μπορείς να έχεις αρκετές εναλλαγές τοπίου και παραστάσεων. Τουρίστες θα έχεις παντού όμως. Οι κύκλοι γύρω από τον λόφο της Ακρόπολης ενδείκνυνται για να αγαπήσεις την πόλη σου. Αν και το πλακόστρωτο, ο κόσμος και τα διάφορα σκαλάκια και πεζοδρόμια θα σε δυσκολέψουν. Καλύτερα να περιοριστείς στην Αρεοπαγίτου και γύρω από τον λόφο του Φιλοπάππου. Θα σου λέγαμε και να τον ανέβεις αλλά είναι ήδη κοπιαστική η διαδρομή και θα τα φτύσεις.

Προτεινόμενη διαδρομή: Αυτή που κάναμε πριν 2 βδομάδες με την ομάδα του #1morekm. Μία βόλτα γύρω από την Ακρόπολη και μία γύρω από Φιλοπάππου. Σύνολο 7 χιλιόμετρα.

Επίπεδο δυσκολίας: Δύσκολο

Άλσος Ιλισίων

Σχετικά κρυμμένο και φαινομενικά μικρό σε σχέση με το τεράστιο πάρκο / δάσος / άπλα που ξεκινά στην πάνω μεριά της Ούλωφ Πάλμε. Εγώ σου προτείνω να εξερευνήσεις λίγο το από κάτω μέρος. Ένα μικρό σχετικά άλσος με πολύ λίγο κόσμο να τριγυρνά στα δρομάκια του και ωραίες ανηφοροκατηφόρες, είτε πλακόστρωτες είτε χωμάτινες για να τεστάρεις αντοχές. Αν δεις ότι βαριέσαι στα λίγα ομολογουμένως μέτρα που κάνεις εκεί, περνάς την Πάλμε και αρχίζεις την άνοδο προς τον Υμηττό. Αλλά και στο Άλσος καλά είναι για κατοίκους Παγκρατίου, Ιλισίων και τους περιοίκους της Μιχαλακοπούλου.

Προτεινόμενη διαδρομή: Τριγύρω από το άλσος και μέχρι την εκκλησία παράπλευρα στην Ίωνος Δραγούμη.

Επίπεδο δυσκολίας: Μέτριο προς δύσκολο

Ο Εθνικός ο Κήπος

Το καμάρι του κέντρου. Όσοι δεν έχουν τρέξει ποτέ κάποιο απόγευμα στους διαδρόμους του, με τον ήλιο να φαίνεται σπάνια από την πυκνότητα του πράσινου, δεν έχουν εκτιμήσει ποτέ ένα πραγματικά πολύ καλό μέρος για τρέξιμο στο κέντρο της πόλης, προσβάσιμο με κάθε πιθανό τρόπο. Πολύ ευχάριστη διαδρομή πίσω από το Ζάππειο Μέγαρο. Αλλά πρέπει να πας 2-3 φορές για να μάθεις τα κατατόπια και να χαράξεις διαδρομή.

Προτεινόμενη διαδρομή: Πρέπει να φτιάξεις την δική σου ανάλογα τα χιλιόμετρα που θες να κάνεις. Μεγάλες ευθείες δεν θα βρεις και θα σου είναι και λίγο κουραστικό να διαλέγεις συνέχεια κατεύθυνση στα σταυροδρόμια. Αλλά γρήγορα θα βρεις μια διαδρομή να σου αρέσει.

Επίπεδο δυσκολίας: Πανεύκολο

Περιφερειακός Λυκαβηττού

Καλό θα ήταν να ανέβεις και την ανηφόρα μέχρι το Θέατρο του Λυκαβηττού αλλά αν δεν είσαι προπονημένος και είναι να τα φτύσεις με το που θα φτάσεις να αγναντέυεις το λεκανοπέδιο, καλό θα ήταν να περιοριστείς στον περιφερειακό. Τα αυτοκίνητα θα σε δυσκολέψουν λίγο αλλά για τους κατοίκους Αμπελοκήπων, Κολωνακίου και Νεαπόλεως είναι μια αρκετά καλή επιλογή.

Προτεινόμενη διαδρομή: Περιφερειακά του λόφου. Είναι 3 χιλιόμετρα η απόσταση. Ε, όσες φορές αντέχεις.

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο

Άλσος Νέας Σμύρνης

Γύρω – γύρω όλοι. Ωραία επιφάνεια για τρέξιμο αρκεί να μην έχει πολύ κόσμο γιατί είναι κάποιες ώρες στην ημέρα που θα δεις πάρα πολύ κόσμο να τρέχει. Και εφόσον οι επιλογές στην περιοχή είναι σχετικά λίγες, ο κόσμος μαζεύεται εκεί. Θα κάνεις πολλούς κύκλους για να βγάλεις μερικά χιλιόμετρα αλλά αν είσαι κάτοικος Νέας Σμύρνης θα πρέπει να πάρεις αυτοκίνητο ή τραμ για να φτάσεις σε άλλον αξιοπρεπή χώρο.

Προτεινόμενη διαδρομή: Τι λέμε τόση ώρα; Γύρω – γύρω.

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο

Στη Γκράβα. Μέσα.

Μία πληροφορία που δεν ήξερα. Στη Γκράβα λέει στον στίβο θα βρεις κάθε βράδυ 30-50 άτομα να τρέχουν. Μέχρι τις 10 όμως περίπου γιατί μετά κλείνει ο χώρος. Ό,τι πρέπει για κατοίκους Πατησίων. Για αυτούς του Γαλατσίου έχουμε κι άλλη καλύτερη πρόταση σε λίγο.

Προτεινόμενη διαδρομή: Στα κουλουάρ του στίβου. Δεν έχει και κάπου αλλού να πας.

Επίπεδο δυσκολίας: Ευκολάκι

Εκεί ψηλά στον Υμηττό

Ωραίο το βουνό. Να βλέπεις την πόλη από κάτω και να λες τι βλάκες όλοι αυτοί που δεν τρέχουν εδώ μαζί μου. Υπάρχουν πολλά μέρη για τρέξιμο. Ένα που έχω πάει ένα βροχερό και κρύο πρωινό (ακόμα και έτσι ωραία είναι) είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από τον κόμβο Παπάγου της Περιφερειακής Υμηττού. Ωραίο δρόμος ασφαλτοστρωμένος στα περισσότερά του σημεία με ελαφριά κλίση και απεριόριστη δυνατότητα για χιλιόμετρα αναλόγως τις αντοχές σου.

Προτεινόμενη διαδρομή: Από το τρίστρατο στο χάρτη προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά. Θα δεις ότι ο δρόμος έχει σημειωμένα και χιλιόμετρα για να ξέρεις τι έχεις κάνει.

Επίπεδο δυσκολίας: Μέτριο προς εύκολο

Από Βείκου μέχρι Αττικό Άλσος

Απεραντοσύνη. Πολλά χιλίομετρα. Όσα θες βασικά αρκεί να ξέρεις τα κατατώπια και να μην θες να καθήσεις στα αυγά σου στο χωμάτινο στίβο γύρω από το γήπεδο κάτω από τον λόφο της Φιλοθέης. Τα λεγόμενα Τουρκοβούνια μπορούν να γίνουν η ιδανική σου περιοχή για τρέξιμο αρκεί να είσαι λίγο προπονημένος. Δεν είναι απλό να ξεκινήσεις από την Κύμης και να φτάσεις μέσα από τα Τουρκοβούνια στο Αττικό Άλσος. Εκεί τουλάχιστον θα δεις κι άλλους να τρέχουν και θα αναθαρρήσεις.

Προτεινόμενη διαδρομή: Αυτή που αντέχεις εσύ. Οπωσδήποτε όμως στο φως της ημέρας.

Επίπεδο δυσκολίας: Δύσκολο

Στο ΟΑΚΑ. Ναι, στα ντουβάρια

Αν είναι καλοκαίρι θα σε φάει το λιοπύρι στα τσιμέντα. Αλλά για αυτή την εποχή δεν είναι άσχημα να κλέψεις την δόξα εκείνων εντός Σταδίου. Καλά, τίποτα δεν θα κλέψεις αλλά το συγκρότημα του ΟΑΚΑ προσφέρει άπλετο χώρο για τρέξιμο ανάμεσα στους ποδηλάτες, τις μαμάδες με τα καροτσάκια και του γηραιούς περιπατητές. Υπάρχει χώρος για όλους παιδιά.

Προτεινόμενη διαδρομή: Από τον σταθμό του Ηλεκτρικού μέχρι την έξοδο προς Golden Hall και πίσω. Μπορείς στην αψίδα του Καλατράβα να χαιρετάς και τον κόσμο λες και μπαίνεις σε στάδιο. Αλλά μην το κάνεις.

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο.

Στον Φλοίσβο

Αυτή η μαρίνα του Φλοίσβου κάνει για όλα να ξέρεις. Για βόλτα, για καφέ, για φαγητό, για θερινό σινεμά και για τρέξιμο. Είχαμε πάει εκεί με το #1morekm ένα πρωινό Κυριακής και η διαδρομή ήταν αρκετά ωραία. Έως πολύ ωραία. Γιατί τρέχεις δίπλα στα σκάφη και τη θάλασσα. Τι άλλο θες;

Προτεινόμενη διαδρομή: Από το Πάρκο του Φλοίσβου μέχρι την Μαρίνα στις Τζιτζιφιές και πίσω. Έπος 6-7 χιλιομέτρων περίπου.

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο

Το τιμημένο Καβούρι

Από τις αγαπημένες μου περιοχές για τρέξιμο λόγω πρότερου εντιμότατου βίου. Δίπλα στη θάλασσα και τους λουόμενους (θερινούς ή χειμερινούς) και σε μία διαδρομή που εναλλάσεται αρκετά συχνά. Πολύ ευχάριστη διαδρομή την οποία βέβαια είναι καλύτερο να αποφύγεις τους πολύ καλοκαιρινούς μήνες γιατί υπάρχει κοσμοσυρροή από πολύ νωρίς στις παραλίες.

Προτεινόμενη διαδρομή: Από το Δημαρχείο της Βούλας, περνώντας από το Μικρό Καβούρι, μπαίνοντας στο δρόμο περιπάτου που υπάρχει στο Μεγάλο Καβούρι. 4 χιλιόμετρα σε μήκος όλο αυτό. 8 μέχρι να πας πίσω στο αυτοκίνητό σου.

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο προς μέτριο

Στο νταμάρι του Χολαργού

Δεν έχω πάει εκεί. Να τα λέμε αυτά. Πληροφορίες όμως θέλουν αυτόν τον χώρο να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους Αγίας Παρασκευής και Χολαργού. Εγώ θα τους έλεγα να βρουν τη δική τους γωνιά στον Υμηττό αλλά είναι και πολλοί που προτιμούν τον στίβο από τον ανώμαλο δρόμο.

Προτεινόμενη διαδρομή: Εκεί μωρέ, στον στίβο. Αρκεί.

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο

Στα Ανάβρυτα και το Άλσος Συγγρού

Όχι ότι έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα για το πού θα τρέξουν οι κάτοικοι των Βορείων Προαστίων μιας και μια χαρά μπορούν να τρέχουν στις γειτονιές τους αλλά είναι ασύγκριτο αυτό με το να τρέχεις σε ένα άλσος σαν αυτό στα Ανάβρυτα. Πότε άσφαλτος, πότε χώμα, ιδανικό σε αποστάσεις για να κάνεις είτε μικρές είτε μεγάλες διαδρομές.

Προτεινόμενη διαδρομή: Θα την βρεις μόνος σου, δεν ανησυχώ.

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο προς μέτριο

Πηγή : http://www.nutrimed.gr