Ποιες τροφές είναι ωφέλιμες για το δέρμα;

images_0aaaaaaa6skin.jpg

Το δέρμα, όπως και όλα τα όργανα του σώματος μας, επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή μας, μέσω της οποίας εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα κύτταρα του. Έχει παρατηρηθεί ότι με την πάροδο του χρόνου και με την επίδραση της βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και την σφριγηλότητα του και αλλάζει η σύσταση, η υφή και η εμφάνιση του. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στον εκφυλισμό του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που αποτελούν τις βασικές πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη δομή του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές, που λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν, όχι μόνο να προστατεύσουν την επιδερμίδα μας, αλλά και να καθυστερήσουν σημαντικά τη γήρανση. Ποιες είναι αυτές οι τροφές λοιπόν και με ποιο τρόπο ωφελούν το δέρμα μας;

• Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ειδικά τα μπρόκολο, το σπανάκι και τα σπαράγγια, τα οποία είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και είναι απαραίτητη για την ανάπλαση του δέρματος. Εναλλακτικές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν το συκώτι, τα μανιτάρια και τα μαυροματικά φασόλια.

• Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνη Α, που είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την υγεία του δέρματος. Συμμετέχει στην ανάπτυξη και στην επούλωση των κυττάρων και η ανεπάρκεια της μπορεί να κάνει το δέρμα μας ξηρό, εύθραυστο και με μειωμένη ελαστικότητα. Επίσης, μπορούμε να προσλάβουμε βιταμίνη Α καταναλώνοντας καρότα, θαλασσινά, συκώτι και αυγά.

• Τα οστρακοειδή περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η έλλειψη του είναι πιθανόν να προκαλέσει ακόμα και ακμή. Θυμηθείτε, ακόμη, ότι ψευδάργυρο μπορούμε να βρούμε στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το τυρί και τους ξηρούς καρπούς.

• Τα ψάρια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, με συνέπεια να βοηθούν στην καταπολέμηση των δερματικών φλεγμονών και να προστατεύουν τη μεμβράνη των κυττάρων από την απώλεια νερού. Γι΄ αυτό εντάξτε το ψάρι στη διατροφή σας, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

• Η κόκκινη και η πράσινη πιπεριά περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του κολλαγόνου και θεωρείται απαραίτητη στη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος. Επιπλέον, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει τις καταστροφικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Μην ξεχνάτε ότι πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι το πορτοκάλι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο και οι φράουλες.

• Οι ξηροί καρποί αποτελούν πλούσια πηγή σεληνίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των κυττάρων του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνες, η αντιοξειδωτική δράση του σεληνίου μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας. Έχει βρεθεί επίσης, ότι τα μειωμένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Εναλλακτικές πηγές σεληνίου αποτελούν το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και τα αυγά.

• Το ρόδι αποτελεί πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών, τα οποία όμως δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από την οξείδωση, και κατά συνέπεια από τη γήρανση. Γι’ αυτό προσθέστε το άφοβα στη σαλάτα σας και χαρίστε χρώμα στο πιάτο σας και υγεία στο δέρμα σας.

• Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, το οποίο επίσης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μάθετε ότι το λυκοπένιο αξιοποιείται καλύτερα όταν η ντομάτα είναι σε μαγειρεμένη μορφή και συνδυάζεται με κάποια λιπαρή ουσία. Μία μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και ελαιόλαδο είναι ιδανική επιλογή.

• Τα κόκκινα σταφύλια θεωρούνται «πρωταθλητές» όσον αφορά τη μάχη απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Αποτελούν πλούσιες πηγές ανθοκυανινών, που χαρίζουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε ή μοβ χρώμα στα φρούτα που τις περιέχουν. Οι ανθοκυανίνες, υπάρχουν ακόμη στα δαμάσκηνα, τις φράουλες και τα μούρα.

• Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό. Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, και κατ’ επέκταση του δέρματος, είναι απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, χυμούς και σούπες.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr