Παραγεμισμένο στομάχι που παραπονιέται;

images_0aaaaaaa5stomaxi.jpg

Μήπως μετά από το χθεσινό γεύμα νιώθετε κάπως ‘’παραγεμισμένοι’’ και βαρυγκομαχάτε; Μην ανησυχείτε! Ένα βαρύ στομάχι, ειδικά αυτές τις μέρες, είναι δικαιολογημένο και όχι ασυνήθιστο. Μπορεί να συμβεί από τους πιο καλοφαγάδες ακόμη και στους πιο λιτοδίαιτους, να ξεφύγουμε στο φαγητό και τα συμπτώματα του πόνου στο στομάχι να εμφανιστούν.

Τι μπορείτε να κάνετε;
Αρχικά, σταματήστε να σκέφτεστε ότι μετά από ένα τέτοιο γεύμα καταστράφηκε η διατροφή σας και δοκιμάστε άμεσα τους ακόλουθους διορθωτικούς τρόπους για να αισθανθείτε καλύτερα.

Ξεκούραση: Μετά από ένα βαρύ γεύμα, ίσως έχετε παρατηρήσει ένα αίσθημα κόπωσης και αυτό γιατί ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την ενέργεια για την πέψη. Τα ερυθρά κύτταρα του αίματος στέλνονται από τον εγκέφαλο για να διασπάσουν την τροφή και να απορροφήσουν τα συστατικά της. Για να βοηθήσετε λοιπόν το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει κατάλληλα, καλό είναι να καθίσετε ή να ξαπλώσετε για μερικά λεπτά (15-20 λεπτά). Μείνετε ξύπνιοι σε όρθια θέση ή ξαπλώστε ανάσκελα ή στο πλάι, για να διευκολύνεται τα πεπτικά υγρά να λειτουργήσουν καλύτερα. Προσοχή, ο ύπνος επιβραδύνει τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος και θα σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι και άβολα για περισσότερες ώρες.

Περπάτημα: Μερικές φορές σας φαίνεται ακόμη δύσκολο και το να ‘σταθείτε’ μετά από ένα υπερβολικό γεύμα. Μην επαναπαυθείτε όμως σε αυτήν την τεμπελιά του σώματος σας. Αφού έχετε ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πηγαίνετε απλά για έναν περίπατο. Μην συμμετέχετε σε κάποια φυσική δραστηριότητα που απαιτεί υπερβολική δύναμη και ενέργεια. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας σας χρησιμοποιείται ήδη για τη διάσπαση των τροφίμων και για αυτό δεν θα έχετε αρκετή δύναμη. Αν συμμετέχετε σε έντονη άσκηση μετά το φαγητό, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως ναυτία, κράμπες ή ακόμα και διάρροια. Το περπάτημα βοηθά στην πέψη και θα σας κάνει να νιώσετε πιο ελαφρύς.
     
Ρόφημα: Ενώ μπορεί να μην θέλετε να φάτε τίποτα, δοκιμάστε να πιείτε κάτι για να φτιάξει το στομάχι σας. Για να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης, μετά από ένα επιβαρυμένο γεύμα πιείτε ένα ζεστό ρόφημα που θα σας βοηθήσει στη χώνεψη. Ένα φλιτζάνι ρόφημα από βότανα όπως το χαμομήλι, το τζίντζερ, το ραδίκι, η μέντα και ο δυόσμος είναι φυτικά ροφήματα αποτελεσματικά για την προώθηση της πέψης. Ακόμη και οι καραμέλες με γεύση μέντα και δυόσμο είναι ανακουφιστικές.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr