Ο ρόλος του καφέ στη θνησιμότητα… νέα δεδομένα

images_0aaaaaaa5kafesthni.jpg

Άλλη μια μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τους υποστηρικτές του καφέ. Ο αγαπημένος σε όλους καφές φαίνεται να αποτελεί μια ασπίδα προστασίας από τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology τον Αύγουστο.

Η ερευνητική ομάδα του Stefano Malerba συγκέντρωσε 23 μεγάλες μελέτες, οι οποίες διερεύνησαν το πώς η συχνότητα κατανάλωσης καφέ μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, αλλά και ειδικότερα από συγκεκριμένες νόσους (καρδιαγγειακά νοσήματα, στεφάνια νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο).

Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών αναλύθηκαν στατιστικά, παρέχοντας νέα δεδομένα, τα οποία φαίνεται να υποστηρίζουν πως τα άτομα που πίνουν καφέ είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως 3 ή και περισσότερα φλιτζάνια από το αγαπημένο ρόφημα ημερησίως, ενδεχομένως, μπορούν να μειώσουν έως και 12% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, σε σχέση με 1 ή κανένα φλιτζάνι καφέ. Μάλιστα, για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ, ο κίνδυνος έδειχνε να είναι χαμηλότερος κατά 3%. Η προστατευτική αυτή δράση του καφέ βρέθηκε, όχι μόνο στη θνησιμότητα γενικά, αλλά και στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσον αφορά την θνησιμότητα από καρκίνο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, η κατανάλωση καφέ δεν βρέθηκε να έχει κάποια επίδραση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, το γεγονός, πως η αντίστροφη, προστατευτική, συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τον κίνδυνο θνησιμότητας παρατηρήθηκε και μέσω της κατανάλωσης ντεκαφεϊνέ καφέ. Η ενδεχόμενη ευεργετική επίδραση είναι πιθανό να οφείλεται στα υπόλοιπα συστατικά του καφέ, και όχι στην καφεΐνη. Ωστόσο ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.

Συμπερασματικά, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί να παίξει ένα προστατευτικό ρόλο έναντι της θνησιμότητας, όπως φαίνεται και από άλλες έρευνες. Αναμένουμε λοιπόν περισσότερες μελέτες σύμφωνα με τους ερευνητές ώστε ο ρόλος αυτός του συγκεκριμένου ροφήματος να επαληθευτεί.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr