Ορμονική υποκατάσταση και καρκίνος του μαστού

images_0aaaaaaa3mastos.jpg

Οι κίνδυνοι της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να έχουν υποτιμηθεί: Ακολουθώντας τη θεραπεία για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης, μπορεί οι γυναίκες να αυξάνουν 2,7 φορές περισσότερο τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη διαπίστωσε.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Cancer, διαπίστωσε ότι όσες λαμβάνουν οιστρογόνα και προγεσταγόνα είχαν 2,74 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Και εκείνες που έκαναν χρήση της συνδυασμένης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης για 15 ή περισσότερα χρόνια είχαν 3,27 φορές αυξημένο κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όταν όμως σταμάτησαν να λαμβάνουν τη θεραπεία, οι πιθανότητες του κινδύνου επέστρεψαν στα φυσιολογικά επίπεδα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές. Επίσης διαπίστωσαν ότι εκείνες που λαμβάνουν μόνο οιστρογόνα, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Τα ευρήματα προέρχονται από στοιχεία χιλιάδων γυναικών που συμμετέχουν στο Breast Cancer Now Generations Study – μια σημαντική έρευνα που παρακολουθεί περισσότερες από 100.000 γυναίκες για 40 χρόνια, προκειμένουν να διερευνήσει τα αίτια του καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από από έξι χρόνια, από σχεδόν 40.000 γυναίκες στην εμμηνόπαυση – 775 από τις οποίες εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης – όπως εξάψεις, ημικρανίες, διαταραχές ύπνου, αλλαγές στη διάθεση και κατάθλιψη – με την αντικατάσταση των ορμονών που χάνονται κατά την εμμηνόπαυση. Για περίπου το 10% των γυναικών, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 12 χρόνια.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, ενώ η θεραπεία έχει επίσης συνδεθεί με εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Αλλά οι συντάκτες της τελευταίας μελέτης, υποστηρίζουν ότι οι προηγούμενες μελέτες θα μπορούσαν να έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, επειδή δεν χρησιμοποίσαν επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της θεραπείας σε βάθος χρόνου.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι μερικές προηγούμενες μελέτες είναι πιθανό να έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με συνδυασμό οιστρογόνων-προγεσταγόνων», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Anthony Swerdlow, καθηγητής επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου. «Βρήκαμε ότι η χρήση της συνδυασμένης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και τρεις φορές, ανάλογα με το πόσο καιρό ακολουθείται».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/