Νυχτερινές επισκέψεις στο ψυγείο; Βάλε τέλος!

images_0aaaaaaafridgenight.jpg

Μήπως οι νυχτερινές επισκέψεις στο ψυγείο σου «χαλάνε» τον ύπνο; Μία νυχτερινή «επιδρομή» στην κουζίνα του σπιτιού μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας δύσκολης μέρας ή μιας έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ενώ για ορισμένους ανθρώπους το να ξυπνάνε το βράδυ και να τρώνε μπορεί να αποτελεί μία διατροφική διαταραχή που χρήζει αντιμετώπισης..

Πώς να περιορίσεις τις νυχτερινές «εφόδους»;

Δημιούργησε ένα ήρεμο περιβάλλον ύπνου, αποφεύγοντας οτιδήποτε μπορεί να σε ξυπνήσει, όπως αναμμένο φως, τηλεόραση, ραδιόφωνο.

Προνόησε για.. όνειρα γλυκά: Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που συμμετέχει στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία σχετίζεται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, συνεπώς και με τον ποιοτικότερο ύπνο. Επιλέξτε για το βραδινό σας τρόφιμα που την περιέχουν, προκειμένου να κοιμηθείτε χωρίς «αντιπερισπασμούς» και να μη σηκωθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το ζεστό γάλα που η θερμότητα συμβάλλει στο να απελευθερώνεται πιο άμεσα η τρυπτοφάνη, οι μπανάνες, το κοτόπουλο, τα δημητριακά και το μέλι.

Ενεργοποιήσου: Στην περίπτωση που ξυπνήσεις και ανατρέξεις στο ψυγείο, πριν ενδώσεις στους πειρασμούς θέσε στον εαυτό σου το παρακάτω ερώτημα: «Χρειάζομαι πραγματικά αυτό που πρόκειται να φάω;». Πολύ συχνά έχουμε την τάση να καταναλώνουμε τροφή χωρίς να το θέλουμε, παρασυρόμενοι από εξωτερικά ερεθίσματα όπως η γεύση, η οσμή και η εικόνα. Μπες λοιπόν στη διαδικασία της δεύτερης σκέψης και μην ενδίδεις μονομιάς στους γευστικούς πειρασμούς. Έτσι, θα περάσεις σταδιακά από το «παρορμητικό» στο «ενσυνείδητο » φαγητό και θα καταφέρεις να περιορίσεις τις νυχτερινές επισκέψεις στην κουζίνα, οι οποίες συνήθως χαρακτηρίζονται από την ακατάσχετη κατανάλωση φαγητού που δεν χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Να έχεις έτοιμα υγιεινά σνακ. Γενικώς έχουμε την τάση να τρώμε αυτά τα τρόφιμα τα οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο οπτικό μας πεδίο. Οργάνωσε λοιπόν το ψυγείο σου έχοντας τοποθετημένα στην «πρώτη γραμμή» πλυμένα φρούτα, ή έτοιμα κομμένα αγγούρια, καρότα κλπ. Έτσι, στην περίπτωση που ξυπνήσεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να φας ένα υγιεινό σνακ το οποίο θα σε επιβαρύνει με λιγότερες θερμίδες, συγκριτικά με τα λιπαρά τρόφιμα που είθισται να επιλέγεις.

Κρύψε τα… «ανεπιθύμητα»! Τροφές πλούσιες σε θερμίδες, όπως είναι οι σοκολάτες και τα αλμυρά σνακ , καλό θα είναι να τοποθετούνται σε ένα ψηλό ράφι, ώστε να μην είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτά.

Κράτα ημερολόγιο: Κατέγραψε σε ένα χαρτί τα τρόφιμα που καταναλώνεις καθόλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να αποκτήσεις τον έλεγχο. Η καταγραφή των τροφών που καταναλώνεις θα σε βοηθήσει να ελέγξεις καλύτερα το βάρος σου, καθώς και να περιορίσεις τις επιδρομές.

Το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας

Για αρκετούς, το φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελεί ένα λανθασμένο τρόπο συναισθηματικής εκτόνωσης. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι άνθρωποί για τους οποίους οι νυχτερινές «εφόδοι» δεν αποτελούν μια κακή συνήθεια, αλλά έρχονται ως αποτέλεσμα μίας διατροφικής διαταραχής, του συνδρόμου της νυχτερινής υπερφαγίας. Για τα άτομα αυτά, η καλή συνεργασία με τον ψυχολόγο και τον πτυχιούχο διαιτολόγο, εξειδικευμένο στην τροποποίηση συμπεριφοράς, καθώς και η θέληση για αλλαγή, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πότε να ανησυχήσω;

Το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:

• Το άτομο ξυπνάει μία ή και περισσότερες φορές το βράδυ για να φάει.

• Τα τρόφιμα που θα καταναλώσει θα του δώσουν περίπου το 25% των συνολικών θερμίδων.

• Το πρωί νιώθει το στομάχι του «βαρύ» και δεν έχει όρεξη να φάει πρωινό.

• Τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται για τουλάχιστον 3 συνεχόμενους μήνες.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr