Νερό: Το αθέρμιδο υγρό με την πολύτιμη μεταβολική δράση

images_0aaaaaawaterwo.jpg

Το νερό είναι το πιο απαραίτητο διατροφικό αγαθό, για όλους όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή απλά επιθυμούν να διατηρήσουν το παρόν βάρος. Προσφέρει ενυδάτωση και αναζωογονεί τον οργανισμό, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να αντέξουμε παρά λίγες μέρες χωρίς αυτό, ενώ αντέχουμε αρκετές εβδομάδες χωρίς τροφή. Η πρόσληψη σε νερό πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τη δραστηριότητα μας, την κατάσταση της υγείας μας και στις περιπτώσεις των γυναικών αν βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή σε περίοδο θηλασμού.


Κάθε μέρα χάνουμε 5 ποτήρια από τα ούρα, 2 ακόμα ποτήρια από τον ιδρώτα και άλλο 1 από την αναπνοή. Λαμβάνουμε υγρά από το νερό, τους φρουτοχυμούς, τα ροφήματα, το γάλα, τις σούπες, αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά, και από όλα αυτά θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε περίπου 2,5-3 λίτρα, που είναι οι ανάγκες ενός ενήλικου ανθρώπου σε υγρά.

 
Ας μελετήσουμε αναλυτικά πόσο βοηθάει το νερό στην υγεία μας:

 
Το νερό βοηθάει σε μια κύρια λειτουργία του οργανισμού: την ζωή και την αναπαραγωγή των κυττάρων. Είναι το κύριο μέσο μεταφοράς υδατανθράκων, αμινοξέων, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων στα κύτταρα και στα όργανα του σώματος. Λειτουργεί ως λιπαντικό που βοηθάει στην καλή λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων.
Ακόμα, είναι σημαντικό για τη λειτουργία των νεφρών, αφού χωρίς αυτό τα νεφρά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή των τοξινών και των άχρηστων ουσιών που προκύπτουν από τη διαδικασία του μεταβολισμού. Τέλος, το νερό είναι κύριο συστατικό των πεπτικών υγρών, επομένως βοηθάει στη λειτουργία της διάσπασης και την απορρόφησης των τροφών.

Το πρώτο πράγμα που ξέρουμε ότι ενισχύεται από την ενυδάτωση είναι το δέρμα. Με την κατανάλωση νερού αποκομίζουμε και λαμπερό, ελαστικό και υγιές δέρμα. Την ίδια στιγμή, όμως, απομακρύνει τις τοξικές και άχρηστες ουσίες. Η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία, αφού βοηθάει στην γενική ευεξία του ατόμου.
Για να διατηρεί το σώμα μας μια σταθερή θερμοκρασία εσωτερικά, ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, χρειάζεται το νερό.  Τις καλοκαιρινές μέρες ή όταν κάνουμε κάποια άσκηση, το σώμα μας εκκρίνει ιδρώτα – που τόσο απεχθανόμαστε – για να φέρει την θερμοκρασία του στα φυσιολογικά πλαίσια. Είναι, λοιπόν, σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές να αναπληρώνουμε τις επιπλέον απώλειές μας σε υγρά.

νερό και εγκυμοσύνη

 
Στις γυναίκες, μάλιστα, οι ανάγκες πρόσληψης υγρών διαφέρουν ανάλογα με το αν είναι έγκυες ή θηλάζουν. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνει αυξημένη απώλεια υγρών, αλλά και αλλαγή της σύστασης του σώματος, οπότε οι ανάγκες σε υγρά είναι αυξημένες. Φυσικά, την περίοδο του θηλασμού, οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού υπάρχει η ανάγκη να αναπληρωθούν οι απώλειες από την παραγωγή γάλακτος.

 
Όσον αφορά τα παιδιά, είναι απαραίτητο να καταναλώνουν υγρά και ειδικότερα  νερό κατά την διάρκεια των γευμάτων και ενδιάμεσα από αυτά. Ένα μικρό παιδί έχει ανάγκη τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με την εποχή και την δραστηριότητά του. Προτείνεται η κατανάλωση νερού, γάλακτος (πλήρες μέχρι την ηλικία των 2 ετών και ημίπαχο από την ηλικία των 2 ετών και έπειτα) και φυσικών χυμών φρούτων.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων αγνοεί τις ανάγκες που έχει σε νερό, ειδικότερα το χειμώνα, και προτιμούνται τα ροφήματα και τα αναψυκτικά. Όμως το μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Όταν ο οργανισμός δώσει την ένδειξη ότι διψάει σημαίνει ότι ήδη είναι αφυδατωμένος. Συνεπώς είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε νερό κατά τη διάρκεια όλης της μέρας και όχι μόνο όταν διψάμε.

 
Ένα εύκολο τέχνασμα που μπορεί να μας βοηθήσει να πίνουμε περισσότερο νερό είναι να το εμπλουτίζουμε. Προσθέτοντας αγγουράκι, τζίντζερ, λάιμ, λεμόνι ή φρέσκες φράουλες, το νερό αλλάζει γεύση και γίνεται πιο ευχάριστο. Τέλος, ο αποτελεσματικότερος τρόπος να δούμε αν καταναλώνουμε τη σωστή ποσότητα υγρών είναι από το χρώμα των ούρων. Η ανοιχτόχρωμη όψη είναι ένδειξη ενυδάτωσης, ενώ όταν υπάρχει έλλειψη υγρών , τα ούρα παίρνουν ένα σκούρο κίτρινο χρώμα.

Πηγή : http://www.somaygies.gr/