Νέο φάρμακο σταματά την ελονοσία με μία δόση

images_0aaaaaabellono.jpg

Επιστήμονες λένε ότι έχουν βρει μια νέα χημική ένωση η οποία σταμάτησε την ελονοσία σε δοκιμές που έγιναν σε ζώα με μόνο μία, χαμηλή δόση.

Έρευνες σε ποντίκια έδειξε ότι η θεραπεία εμπόδισε τη μόλυνση καθ’ όλη τη διάρκεια των 30 ημερών που κράτησαν οι δοκιμές. Η χημική αντιμετώπισε την αρχική λοίμωξη στο ήπαρ, καθώς και τα παράσιτα της ελονοσίας που κυκλοφορούσαν στο αίμα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της πρώιμης έρευνάς τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για τους ανθρώπους.

Η ελονοσία μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τσιμπήματα μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών και εκτιμάται ότι περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο να κολλήσει την ασθένεια. Το 2015, υπήρχαν 214 εκατομμύρια νέα κρούσματα ελονοσίας και 438.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εκτός από την αποφυγή του τσιμπήματος των κουνουπιών χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα και κουνουπιέρες κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι άνθρωποι μπορούν να προστατευθούν κατά της ελονοσίας και με τη λήψη φαρμάκων. Αλλά η υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή είναι λιγότερο από το τέλεια – οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες δόσεις και τα παράσιτα που προκαλούν την ελονοσία αναπτύσσουν ανθεκτικότητα σε αυτά τα φάρμακα.

Κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης, ένα είδος παρασίτου της ελονοσίας – το P. falciparum – έχει γίνει ανθεκτικό σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα ανθελονοσιακά φάρμακα.

Ο Δρ Nobutaka Kato και οι συνεργάτες του, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το Χάρβαρντ, ερεύνησαν περισσότερες από 100.000 ενώσεις για να βρουν μια νέα θεραπεία,  για κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει με έναν εντελώς νέο τρόπο σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα.

Η ένωση που βρήκαν στοχεύει ένα συγκεκριμένο ένζυμο και φαίνεται να εξαφανίζει τα παράσιτα προτού μπορέσουν να πολλαπλασιαστούν στο ήπαρ και να μπουν σε μεγάλους αριθμούς στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Stuart Schreiber ελπίζει ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη καλύτερων ανθελονοσιακών φαρμάκων τα επόμενα χρόνια: «Καλούμε την επιστημονική κοινότητα να χρησιμοποιήσετε αυτή τη βάση δεδομένων ως σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη θεραπείας κατά της ελονοσίας».

Ο καθηγητής David Baker από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, χαρακτήρισε την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates ως συναρπαστική: «Το πλεονέκτημα ενός φαρμάκου που λειτουργεί με μία μόνο δόση, είναι ότι δυνητικά μειώνει το κόστος και εξαφανίζει τον κίνδυνοι να μην ολοκληρώσει τη θεραπεία ο ασθενής».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/