Μαύρισμα… το διαβατήριο των επιτυχημένων διακοπών

images_0aaaaaabtan.jpg

Το διαβατήριο των «επιτυχημένων» διακοπών, δεν μπορεί να είναι άλλο από το μαυρισμένο δέρμα! Συνήθως, ένα ηλιοκαμένο και καλομαυρισμένο δέρμα φανερώνει ατελείωτες ώρες καλοπέρασης στην παραλία, ενώ καταφέρνει να κρύψει καλοκαιρινές ατέλειες στο σώμα, αφού σπυράκια, κυτταρίτιδα και ραγάδες «υποκύπτουν» στο χρώμα της σοκολατί πρόκλησης.

Απαραίτητα αξεσουάρ των διακοπών για ένα επιτυχημένο μαύρισμα;
Αντιηλιακό, τσεκ!
Καπέλο, τσεκ (γιατί καλός ο ήλιος αλλά και η υγεία μας επίσης)!
Ομπρέλα, τσεκ!
Διατροφή…;

Τι σχέση έχει η διατροφή με το δέρμα και το μαύρισμα;!
Θα έχετε παρατηρήσει, ίσως, ποια είναι τα πιο εξελιγμένα αντιηλιακά … αυτά που έχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά! Βιταμίνη C για αντιγήρανση και προστασία, βιταμίνη Ε για θρέψη, β-καροτένιο για μαύρισμα! Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής δεν «θρέφουν» μόνο το σώμα μας, αλλά και το δέρμα μας, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να ανταπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες της ηλιακής ακτινοβολίας! Προτού, λοιπόν, κλείσετε τη βαλίτσα… ρίξτε μια ματιά!

Το μαύρισμα εκτός από σέξυ είναι και η προστατευτική αντίδραση του σώματός μας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Το καφετί χρώμα οφείλεται στην έκκριση της μελανίνης κάτω από το δέρμα μας, η οποία αποτελεί και το τοίχος προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η διατροφή συνεισφέρει σε πολύ μικρό βαθμό στη διαδικασία αυτή παίζει όμως σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων του δέρματος εκ των έσω!

Καροτενοειδή… πολύχρωμος σύμμαχος!
Η πολυχρωμία εκτός από must του καλοκαιριού είναι σημαντικό να γίνει και must της καλοκαιρινής διατροφής σας. Τα καροτενοειδή που δίνουν πορτοκαλο – κιτρινο – κόκκινο- σκούρο πράσινο χρώμα σε φρούτα και λαχανικά, αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και μπορούν σε μικρό, έστω, βαθμό να διατηρήσουν τη σκουρόχρωμη επιδερμίδα σας. Ταυτόχρονα, ως αντιοξειδωτικά, προστατεύουν από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών.

Στην πράξη

    Πράσινες σαλάτες με ντομάτα και πολύχρωμες πιπεριές
    Μερικά βερίκοκα ή ροδάκινα για την παραλία ή τον χυμό τους
    Πεπόνι για απογευματινό
    Καροτάκια μαζί με το ποτό σας

Προσοχή! Μεγάλες συγκεντρώσεις καροτένιου μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του δέρματος, οπότε …με μέτρο.

Βιταμίνη C, η αντιγηραντική
Ο ήλιος δεν είναι υπεύθυνος μόνο για το μαύρισμα αλλά και για τις ρυτίδες μας. Η βιταμίνη C συμμετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα και ταυτόχρονα εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για τη γήρανση.

Στην πράξη

    Χυμός πορτοκαλιού, μήλο-πορτοκάλι-καρότο ή ακόμη και γκρέιπφρουτ μπορεί να σας ξεδιψάσει και να σας δώσει μια γερή δόση βιταμίνης.
    Η traditional αγγουροντομάτα κρύβει πηγές βιταμίνης C, την ντομάτα και τις πιπεριές. Μάλιστα, ο συνδυασμός της με τη βιταμίνη Ε στο ελαιόλαδο κάνει έναν ακατανίκητο συνδυασμό!
    Πεπόνι, λεμόνι, ροδάκινο μπορούν να γίνουν ιδανικό σνακ, ενώ πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και χυμοί πορτοκαλιού έξτρα εμπλουτισμένοι σε βιταμίνη C.

Βιταμίνη Ε, η προστατευτική
Μπορεί το ελαιόλαδο να αποτελεί τον κύριο αντιπρόσωπο της βιταμίνης στη Μεσογειακή Διατροφή, δεν χρειάζεται όμως να «πνίξετε» τη σαλάτα ή το φαγητό σας στο ελαιόλαδο για να εξασφαλίσετε την πολύτιμη βιταμίνη.

Στην πράξη

    Δύο φρυγανιές με μαλακή μαργαρίνη και μέλι, για πρωινό κρύβουν μια μικρή ποσότητα βιταμίνης που οφείλεται στη μαργαρίνη
    Μια χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί μαζί με ένα φρούτο, εκτός από ιδανικό σνακ, δημιουργούν και τον ακαταμάχητο συνδυασμό βιταμινών Ε και σε C.
    Ένα φρέσκο και καλοψημένο ψάρι, αποτελεί ιδανικό γεύμα μετά από μια εξόρμηση στην παραλία.
    Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν παιδικοί φυσικοί χυμοί εμπλουτισμένοι με βιταμίνη Ε, Β, C.

Βιταμίνες Β, η ασπίδα των κυττάρων
Εκτός από σύμπλεγμα… οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθούν σημαντικά τόσο στην παραγωγή μελανίνης όσο και στην «αναπνοή» των κυττάρων μας.

Στην πράξη

    Με ένα ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα στο πρωινό κάνετε τον πρώτο ανεφοδιασμό βιταμινών της ομάδας Β της ημέρας.
    Η φέτα στην αγγουροντομάτα, ολοκληρώνει «το τοπίο» της προστασίας του δέρματος παρέχοντας ορισμένες από τις βιταμίνες Β. Ένα μικρό κομμάτι αρκεί βέβαια …καθώς μεγαλύτερη ποσότητα θα σας φορτώσει και με πολλά λιπαρά!
    Είτε ψάρι είτε κάποιο άπαχο φιλέτο κρέατος επιλέξετε, έχετε εξασφαλίσει μια ποσότητα βιταμινών Β.

Σελήνιο… κατά της σκουριάς
Η οξείδωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα μας ενεργοποιεί τη γήρανση του σώματος, όπως ακριβώς ο αέρας επιδρά στο μέταλλο σκουριάζοντάς το. Το σελήνιο, αποτελεί ένα από τα αντιοξειδωτικά μέταλλα… καθυστερώντας τη δράση των ελεύθερων ριζών.

Στην πράξη

    Μην αμελήσετε τα θαλασσινά στο πιάτο σας. Φροντίστε να είναι αχνιστά, ψητά ή βραστά και όχι τηγανιτά, αφού έτσι προσθέτετε θερμίδες.
    Δημητριακά, εύκολο και γρήγορο πρωινό, δεκατιανό ή και βραδινό στις διακοπές… έτσι γλυτώνετε χρόνο για να απολαύσετε και τις υπόλοιπες χαρές των διακοπών.

Χαλκός… για υψηλές ταχύτητες
Ο χαλκός ενεργοποιεί έμμεσα τη δημιουργία μελανίνης, βοηθώντας μας να μαυρίσουμε λίγο πιο γρήγορα.

Στην πράξη


Αντί για τηγανιτά λαχανικά επιλέξτε στο εστιατόριο ψητά μανιτάρια, καλές πηγές χαλκού για να συνδυάσετε την ηλιοθεραπεία με την ταβέρνα!
Εκτός από τον κολιό τον Αύγουστο προτιμήστε και τα σταφύλια ή το χυμό τους! Προσοχή στις ποσότητες ένα ποτήρι ή ένα φλιτζάνι είναι αρκετό.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr