Κορμός σοκολάτα με άρωμα καφέ

images_0aaaaaabkormos.jpg

Υλικά
Για το παντεσπάνι

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 180 γρ κοσκινισμένο    
    Ζάχαρη 300 γρ    
    Αυγά 8 τεμ    

Για την κρέμα

    Κουβερτούρα λευκή 100 γρ    
    Κουβερτούρα 250 γρ    
    Κρέμα γάλακτος 600 ml    
    Νεσκαφέ 4 κουταλάκια του γλυκού    
    Φύλλα ζελατίνης 3 τεμ    
    Κράνμπερι 2 κουταλιές της σούπας    

Για το σιρόπι

    Ζάχαρη 200 γρ    
    Νερό 200 γρ    
    Νεσκαφέ 3 κουταλάκια του γλυκού    

Εκτέλεση

Παντεσπάνι: Χτυπάμε  σε μπολ με το μίξερ 4 ασπράδια από τα αυγά και προσθέτουμε σιγά σιγά την μισή ζάχαρη.Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πετύχουμε σφικτή μαρέγκα κι αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε σε άλλο μπολ τους κρόκους από τα 8 αυγά μαζί με τα υπόλοιπα 4 ασπράδια και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το ένα μείγμα στο άλλο ανακατεύοντας ανάλαφρα με σπάτουλα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ορθογώνιο ταψί με επίπεδο πάτο κι απλώνουμε το μείγμα να πάει ομοιόμορφα παντού και να έχει ύψος περίπου 3 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 12 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει.

Σιρόπι : Βράζουμε όλα τα  υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα για περίπου 8 λεπτά  από το σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει. Με ένα πινέλο ραντίζουμε το παντεσπάνι να σιροπιαστεί καλά.

Κρέμα :  Μουλιάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό για 15 λεπτά περίπου και την στραγγίζουμε καλά.Βράζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος μαζί με τον νεσκαφέ. Προσθέτουμε την ζελατίνη κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Σε ένα μπολ έχουμε κομματιάσει τις δύο κουβερτούρες και τις περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα μαζί τα υλικά και να λιώσουν οι σοκολάτες. Αφού κρυώσει το μείγμα μας, βάζουμε το μπολ στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη (την οποία τρυπάμε σε διάφορα σημεία με οδοντογλυφίδα για να αποφύγουμε να σχηματιστούν υδρατμοί) κι αφήνουμε για περίπου 6-8 ώρες (ή το κάνουμε από το προηγούμενο βράδυ). Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την χτυπάμε προσεκτικά σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τα κράνμπερι (κρατάμε λίγα για γαρνίρισμα στο τέλος). Βγάζουμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί από το παντεσπάνι που ψήσαμε, απλώνουμε πάνω του την κρέμα (κρατάμε 2-3 κουταλιές της σούπας στην άκρη) και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό. Καλύπτουμε τον κορμό με την κρέμα που κρατήσαμε και διακοσμούμε με τα κράνμπερι. Το βάζουμε στο ψυγείο να δέσει κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/