Κακοσμία στόματος… τι είναι και πως θα απαλλαχθείτε

images_0aaaaaaa6kako.jpg

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γύρω μας ή και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε μια δυσάρεστη οσμή να έρχεται από το στόμα μας. Νιώθουμε άβολα και αμήχανα. Πώς όμως προκαλείται, πόσο διαρκεί και πως αντιμετωπίζεται η κακοσμία του στόματος;

Η κακοσμία στόματος (halitosis) είναι η δυσάρεστη οσμή του στόματος που μπορεί να εμφανιστεί παροδικά ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προκαλείται συνήθως όταν μικρόβια στο στόμα μας παράγουν ενώσεις με βάση το θείο (π.χ σουλφίδια). Τα μικρόβια αυτά βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα, επάνω στα δόντια καθώς στη γλώσσα και τις αμυγδαλές. Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στη στοματική υγιεινή, στην κακή διατροφή, σε λοιμώξεις και σε χρόνια νοσήματα.

• Ουλίτιδα, τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται επαρκώς και ξηροστομία σχετίζονται με την εμφάνιση κακοσμίας στο στόμα.

• Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ενώσεις παρόμοιες με αυτές που παράγονται από το μεταβολισμό των μικροβίων και συνήθως περιλαμβάνουν σουλφίδια και μερκαπτάνες. Τέτοιες τροφές όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, οι πικάντικες τροφές και τυριά με δυνατή οσμή (ροκφόρ) περνούν στη συστηματική κυκλοφορία και οι ενώσεις αποβάλλονται σταδιακά από τους πνεύμονες.

• Άτομα που έχουν υποβληθεί σε εξαντλητικές δίαιτες εμφανίζουν κακοσμία του στόματος λόγω του ότι απουσιάζουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από το καθημερινό τους διαιτολόγιο.

• Άλλες αιτίες κακοσμίας μπορεί να είναι λοιμώξεις όπως η ιγμορίτιδα, η φαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα και χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης και η ηπατική ανεπάρκεια.

• Τέλος, η λήψη φαρμάκων, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα φαίνεται πως σχετίζεται με εμφάνιση ξηροστομίας και κακοσμίας.
Πως αντιμετωπίζεται;

• Οι τροφές φαίνεται πως επηρεάζουν την κακοσμία παροδικά και μόνο αν υπάρχουν μικρόβια για να τις αποδομήσουν. Παρόλα αυτά η κατανάλωση νερού φαίνεται πως μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της κακοσμίας, βοηθά στην ενυδάτωση και απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών.

• Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθούν στην ενυδάτωση και λόγω των βιταμινών που περιέχουν είναι ικανά να μειώσουν την εμφάνιση κακοσμίας.

• Αποφυγή κατανάλωσης τροφών που προκαλούν δυσάρεστη οσμή (σκόρδο, κρεμμύδι, πικάντικα φαγητά) και αλκοολούχων ποτών.

• Μάσημα τσίχλας ή καραμέλας χωρίς ζάχαρη είναι η ιδανική επιλογή για τη καταπολέμηση της ξηροστομίας.

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος γίνεται με τον καθαρισμό των δοντιών και την καθημερινή αποτελεσματική υγιεινή. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμα και μετά τον καθαρισμό των δοντιών από τον οδοντίατρο, πολλά μικρόβια παραμένουν στην επιφάνεια της γλώσσας. Για αυτό σε περιπτώσεις κακοσμίας, ο καθημερινός καθαρισμός της γλώσσας με έναν πλαστικό καθαριστή γλώσσας (tongue cleaner) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr