«Κίνδυνος για τα παιδιά μόνο η άρνηση ή η αναβολή του εμβολιασμού τους»

images_0aaaaaaa6emvo.jpg

Χωρίς καμιά πραγματική βάση και εκτός κάθε μέτρου είναι ο θόρυβος που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τον υποτιθέμενο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, από την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά-πρόσφυγες στα σχολεία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Σημειώνει ότι όλοι οι ισχυρισμοί που έχουν μέχρι τώρα δει το φως της δημοσιότητας είναι «“αβάσιμοι φόβοι”, χωρίς καμία τεκμηρίωση ή λογική προσέγγιση και αναπαράγουν τετριμμένα και αναπόδεικτα ξενοφοβικά στερεότυπα».

Ο κ. Μπασκόζος  εξηγεί ότι τα  παιδιά-πρόσφυγες είναι κατά κανόνα υγιή και χωρίς μεταδοτικά νοσήματα που θέτουν σε κίνδυνο άλλα παιδιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία νοσηρότητας από τα κέντρα φιλοξενίας. Πολύ περισσότερο, συμπληρώνει, που τα παιδιά του γενικού πληθυσμού της χώρας μας όχι μόνο είναι εμβολιασμένα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά και έχουν όλα (είτε έχουν ασφαλιστική κάλυψη είτε όχι) δωρεάν πρόσβαση στα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Τονίζει ότι  το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με ΜΚΟ εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας. Έως τώρα έχει εμβολιαστεί μεγάλη μερίδα των παιδιών, το πρόγραμμα συνεχίζεται και όλα τα παιδιά –είτε παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα είτε όχι– θα έχουν σύντομα επαρκή εμβολιαστική κάλυψη.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας , υπογραμμίζει επίσης, «ότι από την επιρροή αντιεμβολιαστικών απόψεων , το πραγματικό ζήτημα σήμερα είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν τα παιδιά της χώρας μας από την άρνηση ή την αναβολή του εμβολιασμού τους λόγω αμφιβολιών ή επικράτησης «θεωριών συνωμοσίας» για την υποτιθέμενη βλάβη από τα εμβόλια».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/