Θέλετε να «τρέξετε» το μεταβολισμό σας;

images_0aaaaaaa5xolimet.jpg

Μήπως τον τελευταίο καιρό η ζυγαριά σας «τσιμπάει» προς τα επάνω; Εάν επιθυμείτε είτε να χάσετε, είτε να διατηρήσετε το βάρος σας, μπορείτε να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού σας και να νικήσετε πιο εύκολα τη «μάχη» με τη ζυγαριά. Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Αναγνωρίζοντας και αποφεύγοντας κάποια κοινά λάθη και υιοθετώντας κάποιες συνήθειες, που θα τονώσουν τον μεταβολισμό σας.

Πείτε ΟΧΙ:

• Στην πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων. Το γεγονός ότι βάζετε πολύ εύκολα βάρος αποδεικνύει ότι το σώμα σας τείνει να αποθηκεύει πολύ εύκολα λίπος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγετε σε πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, καθώς έτσι θα εντείνετε το πρόβλημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καλύπτετε καθημερινά τις ανάγκες του οργανισμού σας σε θερμίδες, ώστε οι καύσεις να παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα, αυτός είναι και ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε λίπος.
• Στα λίγα γεύματα. Όταν μεσολαβούν πολλές ώρες ανάμεσα στα γεύματά σας, η απώλεια βάρους γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Αντίθετα, όταν μοιράζουμε τις θερμίδες μας σε 4-5 μικρά γεύματα και σνακ, είναι πιο εύκολο να ελέγξουμε τη πείνα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφύγουμε τη κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής. Καλό είναι ανάμεσα στα γεύματα μας να μεσολαβούν 3-4 ώρες.
• Στις λίγες ώρες ύπνου. Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του βάρους. Εάν περιστασιακά παραλείπετε κάποιες ώρες ύπνου, δεν διαταράσσονται οι λειτουργίες του οργανισμού, αλλά η μείωση του ύπνου κατά μία ώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους σημαντικά.

Πείτε ΝΑΙ:

• Στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Αυτή είναι η πιο σημαντική κίνηση που μπορείτε να κάνετε, για να αποκτήσετε έναν υψηλότερο μεταβολισμό. Η μυϊκή μάζα καίει 3 φορές περισσότερες θερμίδες από ότι ο λιπώδης ιστός, ακόμα και όταν δεν κάνετε κάποια δραστηριότητα. Ιδιαίτερα, όταν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την μείωση του βάρους σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι η απώλεια θα προέρχεται περισσότερο από τον λιπώδη ιστό και όσο το δυνατόν λιγότερο από το μυϊκό. Μην καταφεύγετε μόνο σε αερόβια προγράμματα, που θα συμβάλουν στην απώλεια λίπους. Συμβουλευτείτε το γυμναστή σας και 2 φορές την εβδομάδα εντάξτε στο πρόγραμμα σας ασκήσεις, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της μυϊκής σας μάζας. Με αυτόν τον τρόπο οι καύσεις του οργανισμού σας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
• Στη σωματική άσκηση τις πρωινές ώρες. Όταν κάνουμε κάποια φυσική δραστηριότητα, ο οργανισμός μας δαπανά περισσότερες θερμίδες. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό τον παράγοντα στο έπακρο, κάνοντας άσκηση τις πρωινές ώρες. Με αυτό τον τρόπο, ο μεταβολισμός σας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετές ώρες μετά. Εάν το πρόγραμμα σας είναι φορτωμένο, σκεφτείτε ότι ακόμα και ένας περίπατος 15 λεπτών μπορεί να κάνει τη διαφορά.
• Στη διαχείριση του άγχους. Ένας από τους πιο σημαντικούς, αλλά λιγότερο αναγνωρισμένους παράγοντες στην απώλεια ή στη διατήρηση του βάρους, είναι η διαχείριση του άγχους. Το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών, που ρυθμίζουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας, από την όρεξη έως την αποθήκευση λίπους στο σώμα μας. Βρείτε λίγο χρόνο λοιπόν μέσα στην ημέρα σας, για ασκήσεις που θα σας χαλαρώσουν, για να κάνετε γιόγκα ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σας ηρεμεί.

Και το πιο σημαντικό… διασκεδάστε το!!! Ανακαλύψτε νέους τρόπους άσκησης, όπως είναι ο χορός ή η zumba και εντάξτε στη διατροφή σας νέα τρόφιμα και πρωτότυπες συνταγές. Η ποικιλία θα σας εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή :  http://www.nutrimed.gr