Η καισαρική συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία

images_0aaaaaababy.jpg

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκα από αυτά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, όπως δείχνει μια πρόσφατη έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι γεννήθηκαν με καισαρική τομή έχουν κατά 15% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι κατά την παιδική τους ηλικία. Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να υπάρχει ακόμη και στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Jorge Chavarro, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας, δήλωσε: «Ο τοκετός με καισαρική είναι χωρίς αμφιβολία μια απαραίτητη και σωτήρια διαδικασία σε πολλές περιπτώσεις. Αλλά οι καισαρικές έχουν επίσης κάποιους γνωστούς κινδύνους για τη μητέρα και το νεογέννητο. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά θα μπορούσε να είναι ακόμη ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 16 ετών από περισσότερους από 22.000 νέους ενήλικες. Τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση JAMA Paediatrics, δείχνουν ότι οι νέοι που γεννήθηκαν με καισαρική είχαν κατά 64% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από ό, τι τα αδέλφια τους που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.

«Νομίζω ότι τα ευρήματά μας – ιδιαίτερα εκείνα που δείχνουν μια δραματική διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας ανάμεσα σε εκείνους που γεννήθηκαν με καισαρική και στα αδέλφια τους που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό – παρέχουν πολύ πειστικές αποδείξεις ότι η σχέση μεταξύ γέννησης με καισαρική και παιδικής παχυσαρκίας είναι πραγματική», δήλωσε ο καθηγητής Chavarro .

«Ειδικά στην περίπτωση των αδελφών, πολλοί από τους παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης, είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι – εκτός από το είδος του τοκετού».

Ο Δρ Daghni Rajasingam, καθηγητής στο Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δήλωσε: «Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δείχνει ότι ο τοκετός με καισαρική μπορεί να σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία, μετά τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων του Δείκτη Μάζας Σώματος της μητέρας, το αν ήταν καπνίστρια πριν από την εγκυμοσύνη, καθώς και προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως ο διαβήτης κύησης».

«Ωστόσο, η μελέτη δεν περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με το γιατί ήταν απαραίτητη η καισαρική τομή ή οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την κύηση ή τον τοκετό. Το ποσοστό των καισαρικών αυξάνεται σιγά-σιγά κατά την τελευταία δεκαετία, κάτι που θα μπορούσε να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες που καθιστούν τον τοκετό δυσκολότερο, συμπεριλαμβανομένης της αύξηση των εγκύων σε μεγαλύτερη ηλικία».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/