Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη Μεσογειακή διατροφή…

images_0aaaaaabbfoo.jpg

Πολλοί υποστηρίζουν – και δεν έχουν άδικο- ότι η Ελληνική διατροφή είναι διαφορετική και αρκετά ανώτερη της Μεσογειακής διατροφής.

Και αυτό επειδή μπορεί η Ελλάδα να ανήκει στη Μεσόγειο, εντούτοις η διατροφή εδώ στηρίχθηκε πολύ στο λάδι, για παράδειγμα, σε αντίθεση με τις αφρικανικές χώρες που και αυτές ανήκουν στις Μεσογειακές.

Πάντως, όπως και να έχει μπορεί να ξεχωρίζουμε την Ελληνική διατροφή, ωστόσο δεν μπορούμε να μην την εντάσσουμε στο γενικότερο κεφάλαιο της Μεσογειακής και καλά έκανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κατάφερε η Ελλάδα να αναλάβει έως τις 30 Απριλίου 2015, το συντονιστικό ρόλο του Δικτύου των επτά χωρών, που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Ο συντονιστικός ρόλος για τα επόμενα χρόνια θα αναλαμβάνεται εκ περιτροπής από τις υπόλοιπες χώρες, με την Ιταλία να ακολουθεί αμέσως μετά την Ελλάδα.

Από την πλευρά της Ελλάδας, η Κορώνη της Μεσσηνίας έχει επιλεγεί ως η Εμβληματική της Κοινότητα, επειδή συνδυάζει το τρίπτυχο διατροφής, παράδοσης, ιστορίας. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, τα σύκα, η μεγάλη ποικιλία χορταρικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών. Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και το Μανιατάκειο Ίδρυμα σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν, κάθε χρόνο στην κοινότητα της Κορώνης, προβάλλουν τη διατροφική αξία του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου, τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία και την ευζωία, αλλά και τα πολιτιστικά στοιχεία που περικλείονται στις παραδοσιακές μεθόδους και πρακτικές, τα οποία μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, όπως και τη σημασία του στην εξωστρεφή κοινωνική διάσταση του ελληνικού τραπεζιού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ανέλαβε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δικτυακού χώρου για τη Μεσογειακή Διατροφή, την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη διοργάνωση και φιλοξενία της ετήσιας συνάντησης των επτά χωρών, τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης κοινών προγραμμάτων από κοινοτικούς πόρους κ.α.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) που διαθέτει την αναγκαία επιστημονική και ερευνητική εμπειρογνωμοσύνη, ορίζεται ως το συντονιστικό σημείο προκειμένου οι επτά χώρες να αναλάβουν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, τόσο για τη διαφύλαξη, όσο και για τη διάδοση των αξιών της Μεσογειακής Διατροφής. Η 16η Νοεμβρίου ορίστηκε βς Εμβληματική Ημέρα Μεσογειακής Διατροφής. Κύπρος και Πορτογαλία θα διαμορφώσουν πρόταση για την καθιέρωση ετήσιου φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, που θα πραγματοποιείται κατά προτίμηση σε μη Μεσογειακές χώρες, προκειμένου να διαδοθεί η Μεσογειακή Διατροφή, ως πολιτιστική κληρονομιά αλλά και ως διατροφικό μοντέλο. Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής, που περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών, που στηρίζεται σε μια βιώσιμη γεωργία, η οποία σέβεται το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και τον άνθρωπο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr