Αστράγκαλους: Το θαυματουργό κινέζικο βότανο που σε γιατρεύει γρήγορα!

images_0aaaaaastragga.jpg

Στην Κινεζική Παραδοσιακή Ιατρική το φυτό Huang Qi ή γνωστότερο στον υπόλοιπο κόσμο ως «astragalus» χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του διαβήτη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενάντια σε κοινές λοιμώξεις αλλά συχνά και ως συμπληρωματική αγωγή κατά τη θεραπεία του καρκίνου. Το βότανο που αποτελείται κυρίως από πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, σαπωνίνες και αμινοξέα φαίνεται να κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του δυτικού κόσμου μιας του αποδίδονται σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως τονωτικό για την ενίσχυση του οργανισμού.

Τι λέει όμως η σύγχρονη ιατρική επιστήμη για το βότανο αυτό;

Μια γρήγορη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει πως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας του astragalus. Το 2007 μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια έδειξε πως το astragalus είχε σημαντική επίδραση στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενώ υπήρχαν θετικά ευρήματα και στην ταχύτητα ανάρρωσης από τις λοιμώξεις. Μελέτες από το 2009 και το 2010, υποδεικνύουν τη θετική επίδραση του βοτάνου στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και την πρόληψηυπογλυκαιμιών σε διαβητικούς αλλά και την επίδραση του στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της χημειοθεραπείας σε καρκινοπαθείς. Το 2011 νέα μελέτη δείχνει την ευεργετική επίδραση του astragalus στη λειτουργία και προστασία τωννεφρών σε διαβητική νεφροπάθεια, ενώ και παλαιότερες μελέτες δείχνουν τη σημαντική διουρητική του δράση. Το 2013 ανασκόπηση μελετών υποδεικνύει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Αυτές αλλά και πλήθος ακόμη επιστημονικών μελετών που είτε έγιναν στο παρελθόν είτε είναι ακόμη υπ’ εξέλιξη παρουσιάζουν τα πιθανά οφέλη από τη λήψη του βοτάνου.

Είναι λοιπόν το astragalus η νέα τροφή-θαύμα;

Ασφαλώς το astragalus φαίνεται να έχει πολύ καλές προϋποθέσεις να αποτελέσει αντικείμενο προσοχής από την ιατρική και τη φαρμακοβιομηχανία στα αμέσως επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη πως μέχρι σήμερα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχουν αναφερθεί. Αξίζει σε αυτό το σημείο ωστόσο να αναφέρουμε πως επίσημοι φορείς υγείας, όπως το National Institute of Health, έχουν δηλώσει επ’ αυτού πως τα δεδομένα για να χρησιμοποιήσουμε το astragalus για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας είναι περιορισμένα. Ασφαλώς τα πρωτογενή στοιχεία υποδεικνύουν πιθανά οφέλη σε πολλές παθολογικές καταστάσεις ωστόσο δε θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός πως οι περισσότερες των μελετών έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα (ποντίκια) και συχνά υπολείπονται μεθοδολογικής ακρίβειας. Οπότε σε κάθε περίπτωση, μπορεί οι ενδείξεις να είναι πολύ καλές αλλά η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του βοτάνου επιδέχεται περισσότερης διερεύνησης πριν θεωρηθεί δεδομένη.

Συμπέρασμα:
Το huang qi ή astragalus είναι ένα πολλά υποσχόμενο βότανο, μια πιθανή λύση σε πολλά προβλήματα και καταστάσεις υγείας που ταλαιπωρούν το σύγχρονο άνθρωπο. Αναμφίβολα όμως κανένα μαγικό βοτάνι δεν μπορεί να εξασφαλίσει θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας από μόνο του. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» ανέφεραν οι σοφοί αρχαίοι μας πρόγονοι, και το γνωμικό εφαρμόζει τέλεια και σε αυτήν την περίσταση. Για να απολάβουμε τα οφέλη της φύσης στην υγεία μας πρέπει πέρα από οποιοδήποτε συμπλήρωμα (φυτικό ή και όχι) να ενισχύουμε καθημερινώς τον οργανισμό μας φροντίζοντας να διατηρούμε το σώμα μας δραστήριο και ασφαλώς να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελεί το πρώτο και ισχυρότερο όπλο μας ενάντια σε κάθε μορφή νόσου.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr