Αποφεύγετε τις κολπικές πλύσεις

images_0aaaaaabkolpos.jpg

Οι κολπικές πλύσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο που διατρέχει μια γυναίκα για να προσβληθεί από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη.

Αν και πολλές γυναίκες καταφεύγουν στις κολπικές πλύσεις για να καθαρίσουν τον κόλπο τους και να απαλλαγούν από ανεπιθύμητες οσμές, οι μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, καθώς μαζί απομακρύνουν τα βακτήρια που ζουν στον κόλπο και τον προστατεύουν.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας μελέτησαν τη σχέση μεταξύ των κολπικών πλύσεων και του ιού HPV σε 1.271 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 49 ετών, οι οποίες συμμετείχαν σε μια εθνική έρευνα που ξεκίνησε το 2004.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Infectious Diseases, βρήκε ότι οι κολπικές πλύσεις αύξησαν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μολυνθεί με ένα μεγαλύτερο αριθμό στελεχών του ιού κατά 26%. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η έρευνα υποστηρίζει ότι οι κολπικές πλύσεις αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης με ένα μεγαλύτερο αριθμό συγκεκριμένων στελεχών του HPV που συνδέονται με τον καρκίνο, κατά 40%.

Σύμφωνα με μια άλλη, καινούργια πανεθνική αμερικανική έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, οι κολπικές πλύσεις σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να προσβληθεί από καρκίνο των ωοθηκών.

Αρκετοί γυναικολόγοι συνιστούν στις γυναίκες να αποφεύγουν τις κολπικές πλύσεις, δεδομένου ότι μπορεί να διαταράξουν το κανονικό επίπεδο των κολπικών βακτηρίων και να καταστήσει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις και φλεγμονές.

Ο καθηγητής Ronnie Lamont, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δήλωσε επί του θέματος: «Ο κόλπος περιέχει περισσότερα βακτήρια από ό, τι οποιοδήποτε άλλο όργανο του ανθρωπίνου σώματος μετά το έντερο και τα βακτήρια βρίσκονται εκεί για κάποιον λόγο. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία περίπτωση που οι κολπικές πλύσεις είναι χρήσιμες, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να απομακρύνουν οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται στον κόλπο, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και όλων των υγιών βακτηρίων».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/