Φάτε το νερό σας!

images_0aaaasplash.jpg

Η επαρκής ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού είναι σημαντική σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του. Οποιαδήποτε ανισορροπία στην πρόσληψη υγρών θα προκαλέσει την μη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είτε αυτός ασκείται είτε όχι. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης η συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού είναι το άθροισμα της πρόσληψης όλων των ποτών και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Ειδικά τώρα το χειμώνα όμως, αρκετοί ξεχνούν ή δυσκολεύονται να πιουν νερό. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να ενυδατωθούμε από τα τρόφιμα και από άλλα ροφήματα.

Μην ξεχνάτε ότι οι χυμοί φρούτων είναι ένας καλός τρόπος ενυδάτωσης ενώ παράλληλα μπορούν να συμβάλουν και στην κάλυψη μίας εκ των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών που συνιστάται να καταναλώνουμε κάθε μέρα! Επίσης, ποτά που περιέχουν μικρές ποσότητες καφεΐνης, όπως το τσάι και ο καφές μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας επειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε από την Δρ. Καψοκεφάλου Μαρία, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), που αφορούν στην επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, ανέρχονται περίπου στα 2 λίτρα για τις γυναίκες και στα 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Το 20 – 25% της σύστασης καλύπτεται συνήθως από στερεά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά και το 75 – 80% από ροφήματα όπως καθαρό νερό, αρωματικό νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι και αλκοολούχα ροφήματα.

Έτσι, έχετε στο μυαλό μας ότι μπορούμε να καλύψουμε την ενυδάτωσή μας από διάφορες πηγές ικανοποιώντας παράλληλα και τις διατροφικές μας ανάγκες αλλά και τον συνηθισμένο τρόπο ζωής μας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr