Το Ice Bucket Challenge έφερε αποτελέσματα!

images_0aaaaice.jpg

Θυμάστε την εκστρατεία Ice Bucket Challenge; Πολλοί κυνικοί την κατηγόρησαν απλώς ως ένα κόλπο του marketing, όμως η πραγματικότητα είναι ότι βοήθησε τη χρηματοδότηση έρευνας που οδήγησε σε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη.

Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, το Ice Bucket Challenge προκαλούσε τους ανθρώπους να ρίξουν στο κεφάλι τους έναν κουβά με παγωμένο νερό πάνω από τα κεφάλια τους και να βιντεοσκοπήσουν τη δράση. Όποιος το έκανε προκαλούσε με τη σειρά του έναν φίλο του που είτε έπρεπε να το κάνει είτε να προσφέρει 100 δολάρια στην Αμερικανική Ένωση για την καταπολέμηση του ALS – της Αμυοατροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης, μιας ανίατης ασθένειας που οδηγεί σε παράλυση.

Ο κόσμος έδειξε μεγάλη ανταπόκριση στην καμπάνια χάρη και στην παρουσία πολλών επωνύμων που δέχθηκαν την πρόκληση, από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και την Ρίτα Όρα, ως τον Μπιλ Γκέιτς, τον Μαρκ Ζούκεμπεργκ και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια, ποσό αρκετά μεγάλο για να χρηματοδοτήσει πολλαπλά ερευνητικά προγράμματα.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα χρήματα αυτά, οδήγησε στην ανακάλυψη ενός γονιδίου που φαίνεται να είναι υπεύθυνο για ορισμένες περιπτώσεις της νευροεκφυλιστικής ασθένειας που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Το Project Mine, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης, έχει πλέον προσδιορίσει το ρόλο ενός γονιδίου που ονομάζεται NEK1 στο ALS.

Οι παραλλαγές του γονιδίου θα μπορούσαν να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την ασθένεια και να αναπτύξουν νέες θεραπείες για τους πάσχοντες από ALS.

Ο Δρ John Landers, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Η παγκόσμια συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων, η οποία έγινε δυνατή χάρη στις δωρεές από το ALS Ice Bucket Challenge, οδήγησε σε αυτή τη σημαντική ανακάλυψη. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχίας που μπορεί να προέλθει από τις συνδυασμένες προσπάθειες τόσων πολλών ανθρώπων, που είναι αφιερωμένοι στην εξεύρεση των αιτίων του ALS. Αυτό το είδος της συνεργασίας είναι, όλο και περισσότερο, ο δρόμος στον οποίο κινείται η έρευνα».

Η μελέτη ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για το ALS – συνεργάστηκαν 80 ερευνητές από 11 χώρες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/