Το 92% αυτού που βάζουμε στο πιάτο μας, το καταναλώνουμε!

images_0aaaaafood.jpg

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες μελέτες και τα άρθρα που αφορούν τη μερίδα του πιάτου εστιάζουν στην ποσότητα των τροφίμων που θα σερβιριστεί και όχι στην ποσότητα που τελικά θα καταναλωθεί. Είναι αλληλένδετα αυτά τα 2; Και αν ναι σε τι βαθμό μας επηρεάζει το τι περιέχει το πιάτο μας;

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Cornell δείχνει ότι ένας μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου το 92% αυτού που περιέχει το πιάτο του. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, αν βάλεις κάτι στο πιάτο σου τότε θα καταλήξει στο στομάχι σου. Αυτό ισχύει περισσότερο για τα κύρια γεύματα απ’ ότι για τα σνακς, στα οποία φάνηκε ότι καταναλώνεται το 76% του πιάτου. Σημαντικά επίσης είναι τα δεδομένα που δείχνουν ότι η απόσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια του φαγητού οδηγεί στην αύξηση του ποσοστού του πιάτου που τελικά θα καταναλωθεί στο 97%, ενώ όταν κάποιος παραμένει συγκεντρωμένος στο φαγητό καταναλώνει το 89% του πιάτου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε μέσα στον Ιούνιο στο International Journal of Obesity, ανέλυσε 1179 γεύματα, ως επί το πλείστον βραδινά γεύματα, και κατέληξε ότι οι άνθρωποι ανήκουμε στον πλανήτη που «καθαρίζουμε το πιάτο μας». Στην έρευνα συμπεριλήφθησαν άτομα από 8 αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ταιβάν, η Κορέα, η Φιλανδία και η Ολλανδία. Τα αποτελέσματα συγκλίνανε και για τις 8 χώρες. Αν σερβιριστεί κάτι στο πιάτο θα καταναλωθεί, ανεξάρτητα από το φύλο και την εθνικότητα του ατόμου.

Τα αποτελέσματα στα παιδιά ήταν διαφορετικά. Η ανάλυση των δεδομένων από 326 συμμετέχοντες κάτω των 18 ετών, έδειξε ότι ένα μέσο παιδί τρώει μόνο το 59% αυτού που υπάρχει στο πιάτο του. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά είναι λιγότερο σίγουρα για το αν τελικά τους αρέσει το συγκεκριμένο φαγητό. Μπορεί το γεγονός ότι το παιδί δεν «καθαρίζει» το πιάτο του να είναι το μόνιμο άγχος των γονιών, όπως όμως φαίνεται έστω και λίγα παιδιά το κάνουν. Εκτός αυτού, το παιδί είναι σημαντικό να ρυθμίζει μόνο του τι θα καταναλώσει από το πιάτο του βασιζόμενο στο αίσθημα της πείνας και του κορεσμού του.

Τα δεδομένα που προέρχονται από τη συγκεκριμένη μελέτη μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διατροφική συμπεριφορά ενός ατόμου. Και μόνο γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό να καταναλώσετε σχεδόν όλα όσα βάζετε στο πιάτο σας, θα σας βοηθήσει να είστε πιο προσεκτικοί στο μέγεθος της μερίδας σας. Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε να φτιάχνετε το πιάτο σας ρωτήστε τον εαυτό σας…”Πόσο θέλω πραγματικά να φάω;”… και σερβιριστείτε αναλόγως.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr