Τα θρεπτικά συστατικά.. του ήλιου

images_0aaaaabeachsun.jpg

Ξέρατε ότι η βιταμίνη D μπορεί να συντεθεί στον οργανισμό, όταν εκθέσουμε την επιδερμίδα μας στην ηλιακή ακτινοβολία; Ποια είναι τα θρεπτικά εκείνα συστατικά που μπορούν να «φροντίσουν» από την πλευρά τους την επιδερμίδα σας;

Βιταμίνη D, η «πολύτιμη»

Η βιταμίνη D αποτελεί μια από τις πιο πολύτιμες λιποδιαλυτές βιταμίνες καθώς συμβάλλει στη σκελετική υγεία, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Μάλιστα, πιο πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν πως η χρόνια έλλειψη βιταμίνης D είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως του διαβήτη τύπου 2, ενώ η συμβολή της στην απορρόφηση και εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά είναι πλέον δεδομένη.

Η κύρια πηγή της βιταμίνης στον άνθρωπο θεωρείται η σύνθεσή της κάτω από το δέρμα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι η έκθεση του δέρματος μας για 10-15 λεπτά ημερησίως (π.χ. πρόσωπο, χέρια λαιμός) αρκεί για να μας παρέχει την ποσότητα βιταμίνης D που χρειαζόμαστε. Πέρα από τον ήλιο, οι ανάγκες σε βιταμίνη D μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό και από τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, ρέγγα) και τα αυγά, ακόμη και μέσω εμπλουτισμένων με τη βιταμίνη τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά.

Αισθητική και προστασία

Και αν θέλετε ο ήλιος να φροντίσει και για την εμφάνισή σας, και συγκεκριμένα για το μαύρισμα, γιατί να μην τον «βοηθήσετε» και με τη διατροφή σας; Τα καροτενοειδή είναι συστατικά των τροφίμων που αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και μπορούν σε μικρό, έστω, βαθμό να διατηρήσουν τη σκουρόχρωμη επιδερμίδα σας. Ταυτόχρονα, ως αντιοξειδωτικά, προστατεύουν από ερεθισμούς στο δέρμα.

Θα τα βρείτε σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο ή σκούρο πράσινο χρώμα ή ακόμη και στους χυμούς τους. Κάντε λοιπόν ένα διάλειμμα, καταναλώστε μία πράσινη σαλάτα με ντομάτα και πολύχρωμες πιπεριές, και δροσιστείτε με έναν χυμό με βάση το καρότο (π.χ. μήλο-καρότο-πορτοκάλι), ροδάκινο ή φράουλα.

Extra tip:

Όταν ο ήλιος καταφέρνει και «τσουρουφλίζει» τη σέλα σας, έχετε αναρωτηθεί γιατί εσείς δεν «καίγεστε» κάτω από αυτόν; Φυσικά, λόγω του νερού που περιέχεται στο σώμα σας και συμβάλει στο να διατηρήσετε σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε για τη σωστή σας ενυδάτωση!

Πραγματοποιήστε λοιπόν μια στάση.. πριν διψάσετε και πιείτε νερό ή οποιοδήποτε άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα όπως ένα δροσερό αναψυκτικό, ένα ποτήρι καφέ ή κάποιο χυμό, αφού όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα σας ενυδατώνουν!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr