images_0aaaaasampania.png

Αν και οι εποχές είναι δύσκολες, και η κατανάλωση σαμπάνιας για τους περισσότερους είναι απαγορευμένη ακόμη και ως σκέψη, η μέρα επιβάλλει να ασχοληθούμε με αυτό το ιδιαίτερο ποτό.

Ο Dom Pierre Perignon (1639-1715), Βενεδικτίνος μοναχός, υπεύθυνος για την κάβα του Αβαείου του Ωτβιλιέ, ήταν αυτός που πρώτος παρατήρησε σε ορισμένα γλυκά κρασιά μια δεύτερη ζύμωση μετά την εμφιάλωση τους και στην συνέχεια συστηματοποίησε αυτή την διαδικασία αναμιγνύοντας ποικιλίες σταφυλιών. Τότε ακόμη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα δημιουργούσε ένα νέο ξεχωριστό ποτό.

Ξεχωριστή με όλη τη σημασία της λέξης, καθώς σαμπάνια είναι η ονομασία προέλευσης για τον αφρώδη οίνο που παράγεται μόνο στην περιοχή Champagne, δηλαδή Καμπανία.

Ας γνωρίσουμε λίγο περισσότερο το ποτό που συνοδεύει πάντα τα πιο ακριβά εδέσματα.

Η σαμπάνια λοιπόν παράγεται με έναν μόνο τρόπο.Από τα καλύτερα αμπέλια της Καμπανίας συλλέγονται οι υγιείς καρποί.Η συγκομιδή των σταφυλιών, απαιτεί εξαιρετική φροντίδα (απαγορεύεται η χρήση μηχανημάτων) όπως και η μεταφορά τους. Η σοδειά μεταφέρεται απευθείας στο πατητήρι. Ο μούστος που θα παραχθεί, στη συνέχεια θα υποστεί ζύμωση, ώστε τα σάκχαρα να μετατραπούν σε αλκοόλ.

Το κρασί που θα ληφθεί, θα συνθέσει την “cuvee” που είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης “ήρεμων” (χωρίς διοξείδιο) κρασιών που βγαίνουν από αμπέλια και από διαφορετικής συγκομιδής (χρονικά) σοδειά. Γι’ αυτό και η σαμπάνια συνήθως δεν χρονολογείται.

Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για τη σαμπάνια είναι τριών ειδών ποικιλίες Pinot: δύο κόκκινες (Pinot Noir, Pinot Meunier) και μια λευκή (Pinot Chardonnay). Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αναλογίες είναι αυστηρά καθορισμένες. Η σαμπάνια που προέρχεται μόνο από λευκά σταφύλια λέγεται blanc des blancs, η δε ροζέ σαμπάνια είναι το μοναδικό κρασί στον κόσμο που επιτρέπεται νομοθετικά να παραχθεί με ανάμειξη λευκού και κόκκινου κρασιού.

Η πίεση που δέχεται το σταφύλι είναι πολύ ελαφριά ώστε να πάρουμε πολύ καθαρό μούστο, με τις λιγότερες δυνατόν χρωστικές. Ο μούστος κάθεται σε μεγάλες κάδες για 10 – 12 ώρες ώστε να κατακαθίσουν οι χρωστικές και άλλα στερεά εναιωρήματα που -παρά την ευγενική πίεση πέρασαν- και κατόπιν μεταγγίζεται στα δρύινα βαρέλια τής ζύμωσης. Ο πολύ καθαρός αυτός μούστος λέγεται Cuvι. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες. Κατόπιν το κρασί πια μεταφέρεται σε άλλα δρύινα βαρέλια όπου φυλάσσεται και παλαιώνεται. Αυτή η τελευταία ζύμωση διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο και ανάλογα με την διάρκειά της, παίρνουμε σαμπάνια πιο εκλεκτής ποιότητας.

Η σαμπάνια έχει χρώμα υποκίτρινο, ελαφριά, ξηρή γεύση και φρουτώδες άρωμα. Η γεύση της οφείλεται στο έδαφος της Καμπανίας το οποίο είναι ασβεστολιθικό και σε συνδυασμό με το ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις τρεις ποικιλίες σταφυλιών που προαναφέραμε και κατ’ επέκταση στον αφρώδη οίνο, την σαμπάνια.

Η σαμπάνια σερβίρεται κρύα, σε θερμοκρασία 7-10 οC σε ψηλά, ειδικά ποτήρια ώστε να τονιστούν οι φυσαλίδες διαρκείας που αναδύονται και είναι ένα από ττα χαρακτηριστικά της. Μπορεί να σερβιριστεί μόνη της ή ως συνοδός εκλεκτών εδεσμάτων. Αυτό που δίνει ιδιαίτερο τόνο είναι ο κρότος του φελλού κατά το άνοιγμα, που σηματοδοτεί το γλέντι.

Η θερμιδική της αξία είναι σχετικά μικρή συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα ποτά. Τα 100 γρ. μας δίνουν 85 περίπου θερμίδες όσες περίπου και το κρασί περιεκτικότητας 10% σε αλκοόλ. Φυσικά, δεν γίνεται λόγος για το ουίσκι ή την βότκα τα οποία έχουν τριπλάσιες θερμίδες. Πάντως οι θερμίδες στα ποτά δεν μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια καθώς εξαρτώνται άμεσα από το ποσοστό της αλκοόλης που περιέχει το καθένα σε σχέση με το βάρος του.

Έτσι λοιπόν κάποιος μπορεί να υπολογίσει ότι λιγότερες θερμίδες έχουν τα κρασιά και οι μπύρες με λιγότερη αλκοόλη από το όριο που είδαμε πιο πάνω.

Όσα ξέρει η ετικέτα…

NV (non-vintage): Μη χρονολογημένη σαμπάνια. Οι περισσότερες σαμπάνιες έχουν αυτό το σήμα, αφού βασίζονται σε χαρμάνι κρασιών από διαφορετικές χρονιές.

Vintage (ή Millesime): Σαμπάνια συγκεκριμένης χρονιάς. Η ένδειξη στην ετικέτα ακολουθείται από τη χρονιά. Συνηθίζεται μόνο όταν η εσοδεία μιας χρονιάς ήταν αρκετά καλή για να «σηκώσει» μόνη της μια σαμπάνια. Η πιο πρόσφατη κορυφαία χρονιά ήταν το 1990.

Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec, Doux: Ο βαθμός της ξηρότητας μιας σαμπάνιας, ξεκινώντας από την πιο ξηρή (Extra Brut, 0-6 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο) και καταλήγοντας στην πιο γλυκιά (Doux, πάνω από 55 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο).

Blanc de blancs: Σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο λευκών ποικιλιών, ουσιαστικά δηλαδή από Chardonnay.

Blanc de noirs: Σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο ερυθρών ποικιλιών, δηλαδή από συνδυασμούς των Pinot Noir και Pinot Meunier.

Rose: Ροζέ χρώματος. Το μοναδικό κρασί στην Ευρώπη που επιτρέπεται να γίνει από την ανάμειξη λευκού και κόκκινου κρασιού και όχι από ειδική εκχύλιση, όπως κάθε άλλο ροζέ κρασί.

Cuvee: Αποκλειστικό χαρμάνι (κάτι σαν… copyright) που χρησιμοποιήθηκε στην οινοποίηση μιας συγκεκριμένης σαμπάνιας. Αν δεν το παρατηρήσετε έγκαιρα, θα το αντιληφθήτε από την τιμή.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr