Ροζ αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων…είναι όντως πιο υγιεινό?

images_0aaaapink_salt_in_a_bowl.jpg

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ροζ αλάτι ή αλλιώς αλάτι Ιμαλαίων και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το αλάτι αυτό είναι ένα από τα πιο φημισμένα ορυκτά αλάτια στον κόσμο όχι μόνο για το ροζ χρώμα του αλλά και γιατί θεωρείται πως είναι διατροφικά ανώτερο από το κοινό επιτραπέζιο άλας.

Πληθώρα άρθρων αναφέρεται στις ‘ευεργετικές’ του ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται στο γεγονός ότι περιέχει 82 επιπλέον ιχνοστοιχεία, σε σχέση με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι που αποτελείται από δύο μόνο στοιχεία το χλώριο (Cl) και το νάτριο (Na).

Παρόλα αυτά, η συνύπαρξη αυτών των επιπλέον 82 ιχνοστοιχείων, πέραν του χλωρίου και του νατρίου που αποτελούν το 97-99,5% του ροζ αλατιού, δεν έχει επιβεβαιωθεί μιας και οι χημικές αναλύσεις φαίνεται πως είναι δύσκολο να εντοπίσουν στοιχεία σε τόσο μικρές συγκεντρώσεις.

Οι ετικέτες των αλατιών αυτών συχνά αναγράφουν τις λέξεις ‘φυσικό’ , ‘υγιεινό’ ή τη φράση ‘περιέχει στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό᾿. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας του CASH, ενός μη κερδοσκοπικού κυβερνητικού οργανισμού στη Μ.Βρετανία, που μελετά τις επιπτώσεις του άλατος στην υγεία έδειξαν ότι τα “πολυτελή” αλάτια, συμπεριλαμβανομένου και του ροζ αλατιού, είναι εξίσου βλαβερά για την υγεία όσο και το κοινό αλάτι, καθώς επιδρούν εξίσου αρνητικά στην αρτηριακή πίεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακά επεισόδια όπως επίσης και με την εμφάνιση οστεοπόρωσης, καρκίνο του στομάχου και με τη νόσο των νεφρών.

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι από την ίδια έρευνα προκύπτει πως οι καταναλωτές αυτού του τύπου αλατιού έχουν την πεποίθηση ότι είναι “περισσότερο υγιεινό” από το κοινό αλάτι. H απενοχοποίηση, όμως οποιουδήποτε τύπου άλατος αλλά και η ένταξη του στη συνείδησή μας ως “υγιεινό” θα μπορούσε να αποβεί αρκετά επικίνδυνη μιας και η αλόγιστη χρήση του θα είχε πιθανότατα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Συνοπτικά:

Μύθος 1. Τα “πολυτελή” ή “gourmet” αλάτια περιέχουν λιγότερο νάτριο από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι και για αυτό είναι καλύτερα για την υγεία.
Τα διάφορα αυτά ορυκτά άλατα αποτελούνται περίπου από 100% χλωριούχο νάτριο όπως ακριβώς και τα κοινά αλάτια, που σημαίνει ότι η επίδρασή τους στην αρτηριακή πίεση είναι ακριβώς η ίδια, για αυτό συστήνεται η όσο το δυνατόν περιορισμένη χρήση τους.

Μύθος 2. Τα αλάτια αυτά περιέχουν ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Ίσως περιέχουν κάποια ιχνοστοιχεία αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί το αλάτι μια καλή πηγή ιχνοστοιχείων για τον οργανισμό. Μία ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή για να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.

Μύθος 3. Τα αλάτια αυτά έχουν εντονότερη γεύση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε λιγότερο.
Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία έρευνα που να υποστηρίζει ότι όσοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους αλάτια τείνουν να καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr