Πώς να μειώσουμε τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο;

images_0aaaabbrain.jpg

Μέχρι την ηλικία των 75 ετών, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Καθόλου περίεργο που τα εγκεφαλικά επεισόδια χαρακτηρίζονται από τους ανθρώπους ως ένας από τους μεγαλύτερους φόβους για την υγεία τους. Υπάρχουν πολλά στατιστικά στοιχεία σχετικά, όμως αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι μάλλον ένα: ότι το 90% από αυτά θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.


Παράγοντες που μπορεί να οδηγίσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet, εξέτασε 26.915 άτομα από 32 χώρες και έδειξε ότι 10 παράγοντες είναι υπεύθυνοι για περίπου το 90% του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι χειρότεροι ήταν η υψηλή πίεση, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και το κάπνισμα. Από κοντά το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα προβλήματα στην καρδιά, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, περιλάμβανε εγκεφαλικά επεισόδια που είχαν προκληθεί είτε από θρόμβους αίματος είτε από αιμορραγία στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τους παράγοντες κινδύνου και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκείνα ανθρώπων που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχει πάντα ο παράγοντας της ηλικίας και μια γενετική προδιάθεση για εγκεφαλικό επεισόδιο, για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους παράγοντες; Γιατί δεν κάνουμε περισσότερα ο καθένας ξεχωριστά, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τα εγκεφαλικά επεισόδια;

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Martin O’Donnell, αναφέρει: «Το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αλλάξει. Δεν είναι μόνο ένας παράγοντας κινδύνου, είναι ένα σύνολο επιλογών τρόπου ζωής που συνδέονται. Αν ασκείστε και ακολουθείτε μια καλή διατροφή, τότε θα έχετε ένα υγιές βάρος και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε διαβήτη».

Ο O’Donnell ξέρει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν εύκολα ακραίες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, αλλά δεν πειράζει, καθώς ακόμα και μικρές αλλαγές θα μειώσουν μετρήσιμα τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Το άρθρο που συνοδεύει τη δημοσίευση της έρευνας, μας συμβουλεύει να τρώμε λιγότερο αλάτι για να μειώσουμε τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και λιγότερη ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Ιδανικά, ένας υγιής τρόπος ζωής θα πρέπει να αρχίζει από νεαρή ηλικία, αλλά ποτέ δεν είναι αργά και μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές με μέτρο», λέει ο O’Donnell.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/