Πολύς ύπνος για τις γυναίκες, σιέστα για τους άνδρες

images_0aaaasleep.jpg

Ένας καλός βραδινός ύπνος ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου των γυναικών, ενώ οι άνδρες επωφελούνται περισσότερο από μια σύντομης διάρκειας σιέστα, όπως δείχνει μια νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Max Planck στο Μόναχο ανέλυσαν τις συνήθειες ύπνου 160 ενηλίκων για να εξετάσουν πως ο ύπνος επηρεάζει την πνευματική μας ικανότητα. Η μελέτη τους έχει παρουσιάστηκε σε συνέδριο νευροεπιστημών που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες ύπνου της ομάδας, ενώ παράλληλα υπέβαλλαν τα μέλη της σε τεστ νοημοσύνη για να αξιολογήσουν τις δεξιότητες λογικής και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Παρακολούθησαν επίσης τις ατράκτους ύπνου -κορυφώσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του ύπνου- για να εξετάσουν τη συσχέτισή τους με διαφορετικές μορφές ύπνου αλλά και με το φύλο των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Βρήκαν ότι οι άτρακτοι ύπνου, οι οποίες συνδέονται με υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ IQ, ενισχύθηκαν στις γυναίκες όταν εισήλθαν σε φάση ύπνου χωρίς όνειρα. Για τους άνδρες όμως, δεν βρέθηκε καμία τέτοια συσχέτιση κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς όνειρα.

Ωστόσο, η ανάλυση της δραστηριότητας του εγκεφάλου των ανδρών, έδειξε ότι οι άτρακτοι ύπνοι ενισχύθηκαν όταν έκαναν έναν σύντομο ύπνο μέσα στη μέρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Martin Dresler, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ των ατράκτων ύπνου και της νοημοσύνης είναι πιο περίπλοκη από ό, τι έχουμε καταλάβει μέχρι τώρα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στις πνευματικές ικανότητες και ο ύπνος είναι ένας μόνο από αυτούς. Αυτή η μελέτη σε άνδρες και γυναίκες μας δίνει ένα πιο ακριβές πλαίσιο για την επόμενη φάση της έρευνας, η οποία θα περιλαμβάνει διαφορές στον ύπνο σε ατομικό επίπεδο».

Πριν από λίγο καιρό, μελέτη από το Κέντρο Έρευνας  Ύπνου του πανεπιστημίου του Loughborough έδειξε ότι οι γυναίκες ίσως να χρειάζονται περισσότερο ύπνο, καθώς οι εγκέφαλοί τους είναι πιο περίπλοκοι από ό, τι των ανδρών. Ο καθηγητής Jim Horn, ο οποίος έχει ερευνήσει το θέμα, δήλωσε: «Οι γυναίκες έχουν έφεση στο multitasking – κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και είναι ευέλικτες – και έτσι χρησιμοποιούν περισσότερο τον εγκεφάλό τους από ό, τι οι άνδρες. Εξαιτίας αυτού, έχουν και ανάγκη για περισσότερο ύπνο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/