Πεταλίδες on the rocks

images_0aaaaapetalii.jpg

Έχετε πετύχει ποτέ στην παραλία κάποιο παιδάκι να περπατάει στα βράχια κρατώντας ένα μικρό μαχαίρι; Πρόκειται για το κλασικό κυνήγι των πεταλίδων. Το έχετε κάνει ποτέ; Αν όχι, τότε χάνετε!

Για να το επιχειρήσετε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφοδιαστείτε με ένα μαχαίρι και να ανατρέξετε στα πλησιέστερα βραχάκια που βρίσκονται στην παραλία που είσαστε. Εκεί, προσπαθήστε να κρατήσετε ισορροπία για να μη γλιστρήσετε και αρχίστε να μαζεύετε πεταλίδες ξεκολλώντας τις προσεκτικά από τα βράχια. Όταν το θαλασσινό νερό περνάει πάνω από την πεταλίδα, αυτή χαλαρώνει οπότε τότε είναι η ευκαιρία να επιχειρήσετε να την ξεκολλήσετε. Μην την ακουμπήσετε απλά, γιατί τότε αυτή θα σφραγίσει τη θέση της πάνω στο βράχο και δύσκολα θα την απομακρύνετε.

Το κυνήγι των πεταλίδων αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα αφού θα περπατήσετε χωρίς να το καταλάβετε, θα χρειαστεί να σκύβετε και να σηκώνεστε αρκετές φορές, γυμνάζοντας έτσι τους τετρακέφαλούς σας, αλλά και θα δροσίζεστε παράλληλα αφού τα πόδια σας θα είναι βουτηγμένα στο νερό.

Η θρεπτική αξία της πεταλίδας

Η πεταλίδα ανήκει στην οικογένεια των μαλάκιων και λέγεται και πατελίδα. Θα τις βρείτε κολλημένες στα βράχια σκάβοντας μικρά κοιλώματα όταν θέλουν να προστατευθούν από την ξηρασία, ενώ σέρνονται πάλι πίσω στη θέση τους όταν η ξηρασία δώσει τη θέση της στην πλημμύρα.

Αφού, λοιπόν, μαζέψετε μία ποσότητα μπορείτε να αρχίσετε να τις καταναλώνετε αφού αποτελούν εξαιρετικό μεζεδάκι.

Συγκεκριμένα, 1/3 του φλιτζανιού πεταλίδες σας δίνει περίπου 45 θερμίδες, 10γρ πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, 1γρ υδατανθράκων, βιταμίνη Α και C, σίδηρο και ασβέστιο.

Πώς να τις φάτε;

Οι πεταλίδες τρώγονται είτε ψητές, είτε ωμές όπως βγαίνουν από τη θάλασσα, σκέτες ή με λεμονάκι. Βέβαια, μπορούν να αποτελέσουν μέρος θαυμάσιων συνταγών όπως σούπες, ρύζι ή ζυμαρικά με πεταλίδες, ούζο και μυρωδικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε πίτες με χόρτα, μυρωδικά και πεταλίδες και έτσι να έχετε ένα πλήρες γεύμα.

Προσοχή όμως, αν πρόκειται να τις κατανάλωσετε ωμές μην προτιμήσετε αυτές που βρίσκονται σε πολυσύχναστες παραλίες ή κοντά σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οικισμούς καθώς κατηγορούνται πολύ συχνά για αυξημένη περιεκτικότητα σε επιβλαβείς ουσίες. Εάν, λοιπόν, δεν είστε τόσο σίγουροι τότε αποφύγετε να τις φάτε ωμές και κάντε τους πρώτα ένα καλό βράσιμο!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr