Ο οργανισμός μας έχει τη συνταγή για νέα αντιβιοτικά

images_0aaaantivmed.jpg

Μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών ανακαλύφθηκε από την ανάλυση του βακτηριακού «πολέμου» που πραγματοποιείται στις… μύτες των ανθρώπων. Οι επιστήμονες αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature ότι οι δοκιμές βρήκαν ότι το φάρμακο που προέκυψε, το οποίο ονομάζεται lugdunin, μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Tubingen στη Γερμανία, υποστηρίζουν ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μια ανεκμετάλλευτη πηγή νέων φαρμάκων. Η τελευταία νέα κατηγορία φαρμάκων η οποία φτάνει στους ασθενείς ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980.

Αν και σχεδόν όλα τα αντιβιοτικά ανακαλύφθηκαν σε βακτήρια του εδάφους, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Tubingen στράφηκαν προς το ανθρώπινο σώμα. Το σώμα μας μπορεί να μην μοιάζει με πεδίο μάχης, αλλά σε μικροσκοπικό επίπεδο διεξάγεται ένας αγώνας για χώρο και τροφή μεταξύ αντίπαλων είδη βακτηρίων. Ένα από τα όπλα που εδώ και καιρό υποψιαζόμαστε ότι χρησιμοποιούν είναι τα αντιβιοτικά.

Ανάμεσα στα βακτήρια που προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό μέσω της μύτης είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, συμπεριλαμβανομένου και του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά στελέχους MRSA. Υπολογίζεται ότι βρίσκεται στις μύτες του 30% των ανθρώπων. Όμως γιατί όχι σε όλους;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με τον «αντίπαλο» βακτήριο Staphylococcus lugdunensis στα ρουθούνια τους, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν χρυσίζων σταφυλόκκοκο.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε διάφορα στελέχη γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων Staphylococcus lugdunensis για να εντοπίσουν το κρίσιμο τμήμα του γενετικού κώδικα που του επιτρέπουν να κερδίζει τον αγώνα για επιβίωση. Τελικά, εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο περιείχε τις «οδηγίες» για τη δημιουργία ενός νέου αντιβιοτικού, το οποίο ονόμασαν lugdunin.

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το lugdunin θα μπορούσε να θεραπεύσει λοιμώξεις ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων του MRSA, καθώς και λοιμώξεις εντερόκοκκου.

Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Bernhard Krismer, δήλωσε: «Μερικά από τα πειραματόζωα θεραπεύτηκαν εντελώς, δεν ήταν ανιχνεύσιμο ούτε κύτταρο του βακτηρίου. Σε άλλα μειώθηκαν, αλλά παρέμειναν ορισμένα βακτήρια. Είδαμε επίσης ότι η ένωση κατάφερε να διεισδύσει τον ιστό και έδρασε στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος».

Θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών προτού το lugdunin φθάσει στους ασθενείς και δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί επιτυχημένο. Αλλά χρειαζόμαστε απεγνωσμένα νέα αντιβιοτικά, καθώς οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πρόκληση των λοιμώξεων που αντιστέκονται στα τρέχοντα φάρμακα και θα μπορούσε να γίνουν ανίατες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/