Οι συνήθειες που παχαίνουν

images_0aaaaapizza.jpg

Αποκτούμε συνήθειες γιατί μας βολεύουν: γλιτώνουμε καθημερινά χρόνο και ενέργεια, καθώς δεν απαιτείται να σκεφτόμαστε διαρκώς τι να κάνουμε και ποιες επιλογές είναι κατάλληλες για εμάς. Παράλληλα, οι συνήθειες μας δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας και ανταμοιβής. Τι γίνεται όμως όταν μας κάνουν κακό – όπως, παραδείγματος χάρη, να μας παχαίνουν; Ε, τότε θα πρέπει να τις αλλάξουμε!

Παραγγέλνετε τελευταίος
Καθώς οι άνθρωποι θέλουμε να ταιριάζουμε με τους ανθρώπους που είμαστε μαζί, το να παραγγέλνεις τελευταίος αποδεικνύεται λάθος, αν οι υπόλοιποι δεν δίνουν και πολύ σημασία στις υγιεινές επιλογές: αν όλοι παραγγέλνουν πίτσα ή πιτόγυρα, δύσκολα όποιος είναι τελευταίος θα παραγγείλει μια σαλάτα. Μην αλλάξετε παρέες – απλώς παραγγείλετε πρώτοι.

Χαζεύετε
Σπανίως όταν τρώτε, απλώς τρώτε: παράλληλα θα βλέπετε τηλεόραση, θα τσεκάρετε τα social media στο κινητό ή θα ψάχνετε κάτι στο laptop. Το αποτέλεσμα είναι να τρώτε μηχανικά και να μην συνειδητοποιείτε αν το φαγητό είναι πραγματικά νόστιμο ή αν το στομάχι σας έχει ήδη γεμίσει και πρέπει να σταματήσετε.

Χρησιμοποιείτε μεγάλα πιάτα
Ναι, είναι ωραία στο μάτι αλλά γεμίζουν με περισσότερο φαγητό και ακόμη και όταν φάτε αρκετά δείχνουν γεμάτα – έτσι, συνεχίζετε να τρώτε. Προτιμήστε μικρότερα και θα μειώσετε σημαντικά την ποσότητα που τρώτε χωρίς να το καταλάβετε.

Τρώτε συχνά με μεγάλη παρέα
Ναι, το γνωρίζουμε ότι είναι ωραίο να τρώμε με παρέα, όμως αυτό σημαίνει ότι τρώμε περισσότερο. Οι έρευνες έδειξαν ότι όταν τρώμε μαζί με κάποιον άλλο, καταναλώνουμε 33% περισσότερη τροφή από ότι θα τρώγαμε αν ήμασταν μόνοι. Τα χειρότερα έρχονται όσο μεγαλώνει η παρέα: με 6 άτομα αυξάνουμε την ποσότητα φαγητού κατά 70%, ενώ με περισσότερα από 8 το ποσοστό φτάνει το 96%! Ο λόγος είναι πιθανότατα ότι μένουμε πιο πολύ ώρα στο τραπέζι και παράλληλα βλέπουμε και άλλους να τρώνε.

Καταναλώνετε πολλές πρωτεΐνες
Αν και μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες μπορεί αρχικά να είναι αποδοτική και να μειώσει το βάρος σας, μακροπρόθεσμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσθέσει κιλά. Έχετε τον νου σας!

Δεν ακολουθείτε τον κανόνα
Ο χρυσός κανόνας της διατροφής λέει ότι το μισό μας πιάτο θα πρέπει να γεμίζει με λαχανικά ή σαλάτα: με αυτόν τον τρόπο και λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε και περιορίζουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε.

Τρώτε τρία γεύματα
Όχι, δεν πρέπει να τα περιορίσετε αλλά να τα αυξήσετε! Αντί να παίρνετε όλες τις θερμίδες σας τρώγοντας πολύ τρεις φορές την ημέρα, είναι καλύτερα να τις μοιράζετε περισσότερο, τρώγοντας κάτι κάθε τρεις ώρες περίπου (ένα υγιεινό σνακ ανάμεσα στα γεύματα, όχι πατατάκια).

Ανεβαίνετε συχνά στη ζυγαριά (ή σπάνια)
Ο πλέον σωστός τρόπος ελέγχου του βάρους μας είναι όταν ζυγιζόμαστε μια φορά την εβδομάδα, την ίδια ώρα. Οι έρευνες έδειξαν ότι όσοι τη χρησιμοποιούν πιο συχνά ή πιο σπάνια, παχαίνουν – οι πρώτοι λόγω άγχους, οι δεύτεροι γιατί ξεχνιούνται.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/