Η ψυχική υγεία αντανακλάται στο μυαλό των εφήβων

images_0aaaaateens.jpg

Ο εγκέφαλος των εφήβων μπορεί να αποκαλύψει την ψυχική υγεία που θα έχουν αργότερα στη ζωή τους, όπως υποστηρίζει μια πρόσφατη έρευνα.

Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου μπορεί να καταγράψει ενδείξεις για το αν οι έφηβοι μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας ή κατάθλιψης, αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση της πάθησης.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και του University College του Λονδίνου πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες σε περίπου 300 νέους ηλικίας 14-24, για να εξετάσουν τη δομή του εγκεφάλου τους.
Διάγνωση προβλημάτων στην ψυχική υγεία με μαγνητική τομογραφία

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είχαν τις μεγαλύτερες μεταβολές κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ήταν εκείνες στις οποίες τα γονίδια που συνδέονται με τον κίνδυνο σχιζοφρένειας εκφραζόταν πιο έντονα.

Ο καθηγητής Ed Bullimore, επικεφαλής της Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε: «Η εφηβεία μπορεί να είναι μια δύσκολη μεταβατική περίοδος και σε αυτήν βλέπουμε συνήθως τα πρώτα σημάδια των διαταραχών στην ψυχική υγεία, όπως η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη. Αυτή η μελέτη μας δίνει μια ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό: κατά τη διάρκεια αυτών των εφηβικών ετών, οι περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες έχουν την ισχυρότερη σύνδεση με τα γονίδια που συνδέονται με την εμφάνιση σχιζοφρένειας, αναπτύσσονται πιο γρήγορα».

Και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι αυτές οι περιοχές είναι σημαντικά κέντρα που ελέγχουν τον τρόπο που οι περιοχές του εγκεφάλου μας επικοινωνούν μεταξύ τους, δεν δημιουργεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν κάτι πάει στραβά εκεί επηρεάζει το πόσο ομαλά λειτουργεί το μυαλό μας».

Η Δρ Kirstie Whitaker, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το μυαλό μας να συνεχίζει να αναπτύσσεται. Όταν είμαστε ακόμα παιδιά, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι πιο μεγάλες, αλλά στην εφηβεία βλέπουμε ότι οι αλλαγές συνεχίζουν στις λεπτομέρειες. Οι κόμβοι που συνδέουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου σταθεροποιούνται καθώς οι πιο σημαντικές συνδέσεις ενισχύονται».

Θεωρείται ότι 1 στους 4 ανθρώπους θα βιώσουν κάποιο πρόβλημα στην ψυχική υγεία στη ζωή τους. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι οι πιο κοινές μορφές ψυχικής διαταραχής. Εκτιμάται ότι 1 στους 100 ανθρώπους θα εμφανίσουν σχιζοφρένεια σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ωστόσο, κάποιοι ειδικοί υποθέτουν ότι στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι όμως δεν ζητούν βοήθεια για να μην στιγματιστούν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/