Η επιδημία του Ζίκα θα «σβήσει» μόνη της

images_0aaaaamosq.jpg

Η τρέχουσα επιδημία Ζίκα είναι πιθανό να «σβήσει» μέσα σε τρία χρόνια, διότι θα υπάρχουν πλέον πολύ λίγοι άνθρωποι που θα μπορεί πλέον να μολύνει, όπως προβλέπει μια ομάδα επιστημόνων. Γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίουδο 10 ετών πριν από την επόμενη επιδημία.

Η επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου δημιούργησε ένα μοντέλο χρησιμοποιώντας δεδομένα από το τρέχον ξέσπασμα του ιού στη Λατινική Αμερική. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η επιδημία, η οποία ξεκίνησε στη Βραζιλία το 2015, θα «σβήσει» μόνη της μέσα σε τρία χρόνια.
Εξαφάνιση της επιδημάς του Ζίκα

Ο ιός δεν είναι σε θέση να μολύνει τον ίδιο άνθρωπο δύο φορές – όποιος μολυνθεί αποκτά ανοσία. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, τα επίπεδα της μόλυνσης από τον ιό πέφτουν και η επιδημία εξαφανίζεται. Έως τώρα υπήρχε μια νέα γενιά που δεν είχε εκτεθεί στον ιό Ζίκα και θα υπάρξει μια μακρά περίοδος με λίγα νέα κρούσματα, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τόνισαν επίσης ότι αυτή την πορεία ακολούθησαν και άλλες επιδημίες, όπως εκείνη του chikungunia – ενός ιού παρόμοιου με τον Ζίκα.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον ιό Ζίκα μια παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν για τα νεογέννητα παιδιά. Αν και η λοίμωξη από τον Ζίκα είναι σε μεγάλο βαθμό ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους που μολύνονται να μην έχουν κα΄ν συμπτώματα, είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία στα νεογέννητα – μωρά που γεννιούνται με μικρότερου μεγέθους κεφάλι και υποανεπτυγμένο εγκέφαλο – αν μολυνθεί η μητέρα τους κατά την εγκυμοσύνη.

Η μικροκεφαλία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, ενώ τα μωρά που επιβιώνουν μπορεί να αντιμετωπίσουν διανοητικά προβλήματα και αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν κανονικά στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας τον Αύγουστο, παρά τις πρόσφατες ανησυχίες από κορυφαίους επιστήμονες που υποστήριξαν ότι η πραγματοποίηση τους υπό αυτές τις συνθήκες είναι «ανήθικη».

Η έρευνα του Imperial College υποστηρίζει ότι η τρέχουσα επιδημία δεν μπορεί να περιοριστεί και η αντιμετώπιση του κουνουπιού Aedes aegypti που μεταφέρει τον ιό θα έχει περιορισμένη επιτυχία.

Ο καθηγητής Neil Ferguson, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού θα μπορούσαν στην πραγματικά να παρατείνουν την τρέχουσα επιδημία: «Η επιβράδυνση της μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φθάσει ο πληθυσμός στην ανοσία, η οποία είναι απαραίτητη για να σταματήσει η μετάδοση του ιού».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/