Η ενυδάτωση στο επίκεντρο της επιστήμης!

images_0aaaaabwater.jpg

Το βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος είναι το νερό και δύσκολα θα αμφισβητήσει κανείς την τεράστια αξία του για τον οργανισμό μας. Όμως, στην καθημερινή πρακτική το ζήτημα της ενυδάτωσης συχνά παραμελείται, καθώς οι συμβουλές διατροφής εστιάζονται κυρίως στα όσα τρώμε και όχι σε αυτά που πίνουμε. Έτσι, το μυαλό μας δέχεται χιλιάδες δεδομένα που αφορούν στα τρόφιμα, τη σύστασή τους ακόμη και τους συνδυασμούς τους, ενώ αγνοούμε σημαντικότατες πληροφορίες για τη λεγόμενη… «πηγή» της ζωής! Μήπως τελικά το ζήτημα της σωστής ενυδάτωσης δεν αφορά μόνο την ενημέρωση του κοινού αλλά και τους ίδιους τους επιστήμονες υγείας;

Μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Bulletin, εξέτασε τις πεποιθήσεις των επιστημόνων υγείας στην Ευρώπη σχετικά με το ρόλο της ενυδάτωσης στην υγεία, την αθλητική και σωματική απόδοση, ενώ παράλληλα οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο οι επιστήμονες υγείας αξιολογούν τα επίπεδα ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της κλινικής τους πράξης. Το δείγμα περιελάμβανε γιατρούς, νοσοκόμους, φαρμακοποιούς και διαιτολόγους-διατροφολόγους από έξι Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο). Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως οι Μεσογειακές χώρες φαίνονται πιο συνειδητοποιημένες σε ζητήματα που αφορούν στην ενυδάτωση, γεγονός που πιθανόν να δικαιολογείται και από τις υψηλές θερμοκρασίες των χωρών αυτών κατά τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης στην πνευματική και γνωσιακή λειτουργία, φαίνεται να είναι ένας τομέας που είναι ακόμη άγνωστος και σε σημαντική μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, εφόσον ακόμη και οι επιστήμονες υγείας δεν είναι επαρκώς ευαισθητοποιημένοι στον τομέα αυτό, ενώ ειδικότητες όπως φαρμακοποιοί και ιατροί, φαίνεται να έχουν «κενά» σε θέματα που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών σε υγρά. Η ανάγκη αυτή έχει ήδη επισημανθεί από επιστήμονες στο χώρο της ενυδάτωσης όπως ο Dr. Lluís Serra Majem, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής είχε τονίσει τη σημασία της σωστής καθοδήγησης των εργαζομένων με σκοπό την επαρκή ενυδάτωσή τους ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες, τα χαρακτηριστικά της εργασίας τους καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες ως σημαντικό στοιχείο της διατροφικής εκπαίδευσης.

Η πρόταση των ερευνητών; Μία περισσότερο στοχευμένη εκπαίδευση για τους επιστήμονες υγείας γύρω από την ενυδάτωση, προκειμένου να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους, να συμπεριλάβουν τεχνικές εκτίμησης της αφυδάτωσης στην καθημερινή πρακτική τους, να αξιολογούν κατάλληλα τους ασθενείς και να παρέχουν έγκυρη πληροφόρηση. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η πληροφόρησή τους σχετικά με τα οφέλη της ενυδάτωσης, αλλά και τη σημαντική συνεισφορά των μη αλκοολούχων ροφημάτων στη συνολική πρόσληψη υγρών, ως εναλλακτικές πηγές νερού. Ποιες είναι όμως μερικές αλήθειες για την ενυδάτωση που συχνά αγνοούν ακόμη και οι ειδικοί;

Ενυδάτωση για καλή… μνήμη Όλοι γνωρίζουμε πως η αναπλήρωση της χαμένης «υγρασίας» του οργανισμού μπορεί να θεωρηθεί υπόθεση επιβίωσης, εφόσον συμβάλλει σε πλήθος ζωτικών λειτουργιών όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η πέψη, η μεταφορά απαραίτητων θρεπτικών συστατικών κ.ο.κ. Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, ωστόσο, αναδεικνύουν μία ισχυρή σχέση ανάμεσα στην ενυδάτωση και τη βελτίωση των γνωσιακών λειτουργιών του οργανισμού. Ακόμη και μία ήπια αφυδάτωση, της τάξης του 2%, μπορεί να επηρεάσει βασικές γνωσιακές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση, η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η εγρήγορση, ακόμη και τα αντανακλαστικά μας. Το αποτέλεσμα; Να επηρεάζεται η απόδοσή μας σε πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες, από την εργασία και το διάβασμα, μέχρι την οδήγηση.

Ενυδάτωση, η «εναλλακτική»
Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), που αφορούν την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, ανέρχονται περίπου στα 2 λίτρα για τις γυναίκες και στα 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό που φτάνει μόλις το 20%, ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν (κατά 80%) στην ενυδάτωση του οργανισμού. Όλα τα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά περιέχουν, ανάλογα με το είδος τους, από 85% έως και 99% νερό, γεγονός που τα καθιστά μία εναλλακτική πηγή νερού, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στην ενυδάτωση, χωρίς να «θυσιάζουν» την έμφυτη ανάγκη για ποικιλία στη γεύση!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr