Γιατί δεν πρέπει να γεννήσετε στο Τέξας

images_0aaaaabtexas.jpg

Η πολιτεία του Τέξας προσπαθεί να εξηγήσει γιατί σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της μητρικής θνησιμότητας μητρικών θανάτων από οπουδήποτε αλλού στις ΗΠΑ – ένα ποσοστό θνησιμότητας που δεν ταιριάζει σε οποιοδήποτε μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε διαπίστωσε ότι ο αριθμός των γυναικών που πέθαναν από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη διπλασιάστηκε από το 2010 έως το 2014. Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της μητρικής θνησιμότητας συνδέεται με την περικοπή της χρηματοδότησης για τον οικογενειακό προγραμματισμό και τα προγράμματα υγείας γυναικών από την κυβέρνηση της πολιτείας που ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Obstetrics and Gynecology, κατέγραψε ότι μετά από μια μέτρια αύξηση της μητρικής θνησιμότητας στο Τέξας μεταξύ 2000 και 2010, το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2011 και το 2012- μια τάση που οι ερευνητές χαρακτήρισαν ως «αινιγματική».

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πόλεμος, φυσικές καταστροφές ή σοβαρή οικονομική κρίση, ο διπλασιασμός του ποσοστού μητρικής θνησιμότητας μέσα σε διάστημα δύο ετών σε μια πολιτεία με σχεδόν 400.000 γεννήσεις ετησίως, μοιάζει απίθανος», δήλωσαν οι συγγραφείς. «Μια μελλοντική μελέτη θα εξετάσει τα δεδομένα με βάση τη φυλή, την εθνικότητα και τις λεπτομερείς αιτίες θανάτου, για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το ασυνήθιστο εύρημα».

Ωστόσο, ακτιβιστές πιστεύουν ότι η αύξηση αυτή συνδέεται με περικοπές στη χρηματοδότηση για κλινικές που χρησιμοποιούν οι πιο φτωχές γυναίκες της πολιτείας.

Η Sarah Wheat, εκπρόσωπος της οργάνωσης Planned Parenthood, δήλωσε ότι πολλές από τις κλινικές που υπέστησαν περικοπές στη χρηματοδότησή τους, λειτουργούσαν ως «σημεία εισόδου στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για τις γυναίκες. Τώρα δυσκολεύονται πάρα πολύ για να κάνουν αυτό το πρώτο ραντεβού».

Ενώ το Τέξας είχε το χειρότερο επίπεδο όσον αφορά τη μητρική θνησιμότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό και των υπόλοιπων ΗΠΑ ήταν «υψηλότερο από ό, τι είχε ήδη αναφερθεί, αυξάνεται και τοποθετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά πολύ πίσω από άλλες βιομηχανικές χώρες».

Πράγματι, οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο όπου η μητρική θνησιμότητα αυξήθηκε μεταξύ του 1993 και του 2013, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ενώ περίπου το 99% των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ΗΠΑ έχουν πολύ υψηλό αριθμό για αναπτυγμένη χώρα. Άλλες χώρες, όπου η μητρική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο, περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, την Μποτσουάνα και το Τσαντ.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/