Απαντώντας σε 5 βασικές ερωτήσεις για τα light τρόφιμα

images_0aaaalight.jpg

Συχνά αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι τελικά για τον κάθε καταναλωτή να επιλέξει τα τρόφιμα που θα βάλει στο σπίτι του και θα ταΐσει την οικογένειά του, ειδικά όταν διαβάζει δεξιά και αριστερά αντιφατικές απόψεις από «ειδικούς» και μη. «Φάτε αυτό», «απαγορεύεται εκείνο», «κάνει θαύματα το άλλο», «θα σας σκοτώσει το τρίτο», και η ανασφάλεια σχετικά με το τι τρώμε αυξάνεται.

Μια κατηγορία για την οποία αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο μπορεί να βρει ότι πληροφορία θέλει, από το ότι μας αδυνατίζουν ή μας παχαίνουν (!) έως ότι προκαλούν καρκίνο, είναι η κατηγορία των light τροφίμων. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες με τις δεκάδες ερωτήσεις που έχω δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια για τα light τρόφιμα, ωστόσο, αποφάσισα να απαντήσω στις 5 πιο βασικές και κοινές που απασχολούν τους περισσότερους καταναλωτές:

1) Τα light τρόφιμα δεν έχουν καθόλου θερμίδες; Η απάντηση αυτή μπορεί να απαντηθεί πολύ εύκολα από εσάς τους ίδιους αν διαβάσετε τη διατροφική ετικέτα που κάθε συσκευασμένο τρόφιμο έχει στη συσκευασία του. Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι στις περισσότερες κατηγορίες light γίνεται μερική ή ολική αντικατάσταση ενός συστατικού, οπότε και «φεύγουν» οι θερμίδες αυτού του συστατικού, αλλά τα υπόλοιπα συστατικά που απομένουν έχουν κανονικά τις θερμίδες τους (π.χ. μειώνεται το λίπος ή η ζάχαρη, αλλά παραμένουν άλλα συστατικά στο τρόφιμο, π.χ. υδατάνθρακες από το σιτάρι, πρωτεΐνες από τα γαλακτοκομικά, άλλα λιπαρά κτλ). Εξαίρεση αποτελούν τα ροφήματα light που πρακτικά δεν αποδίδουν καθόλου θερμίδες, π.χ. αναψυκτικά light/ zero, κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη, καθώς και το ζελέ light (στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά).

2) Τελικά τα light τρόφιμα μας αδυνατίζουν ή μας παχαίνουν; Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει, ή τουλάχιστον όχι τόσο απλοϊκά. Αν τα light αντικαθιστούν τα τρόφιμα πλήρη σε θερμίδες στην ίδια ποσότητα, τότε θα συμβάλουν στη μείωση των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουμε και θα βοηθήσουν να χάσουμε βάρος. Αν αντίθετα, για κάθε κανονική σοκολάτα τρώμε 2 light (χωρίς ζάχαρη αναφέρονται συνήθως, αλλά δεν διαφέρουν και τρομερά σε θερμίδες), σίγουρα θα δούμε τη ζυγαριά να ανεβαίνει.

3) Προκαλούν καρκίνο τα light τρόφιμα; Κατηγορηματικά όχι, γιατί αν είχε βρεθεί και αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση θα είχε απλά απαγορευτεί η κυκλοφορία τους.

4) Τα light τυριά δεν έχουν καθόλου λιπαρά; Φυσικά και έχουν λιπαρά, είναι σχεδόν αδύνατον για τα περισσότερα τυριά να διατηρήσουν τη δομή και υφή τους χωρίς καθόλου λιπαρά. Απλά, έχουν λιγότερα σε σχέση με τα κανονικά. Έτσι τα light κίτρινα τυριά για τοστ κυμαίνονται μεταξύ 10-18% σε λιπαρά (έναντι 30-35% των κανονικών), το λευκό τυρί τύπου φέτα με λιγότερα λιπαρά περίπου 12%, το ανθότυρο 16-18% λιπαρά, το κατίκι Δομοκού 10%, και το τυρί τύπου κότατζ τα λιγότερα (2-4% σε λιπαρά).

5) Μπορώ να τρώω light γλυκά κάθε μέρα; Άλλη μία εύκολη απάντηση: Όχι. Το ότι ένα γλυκό φέρει την ένδειξη light, ή ακόμα κι αν το φτιάξαμε εμείς χωρίς ζάχαρη, δεν σημαίνει ότι δεν έχει τις θερμιδούλες του. Αξίζει να παρατηρήσετε, πχ σε μια σοκολάτα, ότι οι περισσότερες θερμίδες της δεν προέρχονται από τη ζάχαρη, αλλά από άλλα συστατικά, κυρίως το λίπος! Οπότε, το να αντικατασταθεί η ζάχαρη π.χ. με γλυκαντικό από στέβια, θα περιορίσει λίγο τις θερμίδες, κατά περίπου 100 θερμίδες στα 100 γρ, αλλά θα αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες 400 και πλέον θερμίδες που προέρχονται από άλλα συστατικά.

Κλείνοντας, στη γενική ερώτηση αν μπορούμε να τρώμε light τρόφιμα ή ροφήματα, η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι, αλλά στο πλαίσιο που θα τρώγαμε και τα κανονικά τρόφιμα, χωρίς να αυξάνουμε την κατανάλωση τους πιστεύοντας ότι τρώμε… αέρα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr