Έρχονται οι φαγώσιμες… μπαταρίες!

images_0aaaaabatteries.png

Μια βρώσιμη μπαταρία που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ιατρικές συσκευές που υπάρχουν στο εσωτερικό του σώματος για τη θεραπεία ασθενειών, δημιουργήθηκε με τη χρήση μελανίνης, της χρωστικής ουσίας του δέρματος.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ήταν σε θέση να κατασκευάσουν μια πρωτότυπη μπαταρία που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια μικροσκοπική συσκευή των 5 milliWatt για 18 ώρες,  ενέργεια αρκετή για να απελευθερώσει σταδιακά ένα εμβόλιο ή να ανιχνεύσει αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου και να απελευθερώσει φάρμακο ως απάντηση.

Οι κανονικές μπαταρίες, οι οποίες είναι πολύ πιο ισχυρές, χρησιμοποιούνται για να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες, αλλά είναι τοξικές και πρέπει να είναι μονωμένες ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το σώμα.

Οι νέες μπαταρίες που κατασκευάζονται από ακαδημαϊκούς στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ πιστεύεται ότι είναι ακίνδυνες, επειδή είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά.

Ο καθηγητής Christopher Bettinger, ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Για δεκαετίες, οι άνθρωποι οραματιζόταν ότι μια μέρα, θα είχαμε ηλεκτρονικές συσκευές για τη διάγνωση ή τη θεραπεία της νόσου, τις οποίες θα καταπίναμε. Αλλά αν θέλετε να “παίρνετε” μια συσκευή κάθε μέρα, θα πρέπει να ανησυχείτε για θέματα τοξικότητας. Γι’ αυτό είναι πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αντικαταστήσουμε τα υπάρχοντα τοξικά με βιολογικά υλικά. To καλό με αυτές τις νέες, καταπινόμενες, αυτοδιαλυόμενες συσκευές, είναι ότι δεν παραμένουν στο σώμα για περισσότερο από 20 ώρες περίπου. Έτσι, ακόμα και αν έχουν οριακή ενεργειακή απόδοση, είναι όση χρειάζονται».

Διαφορετικά είδη μελανίνης, η οποία βρίσκεται στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μας, απορροφούν το υπεριώδες φως για να μας προστατεύσουν από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου. Επίσης όμως, δεσμεύουν και απελευθερώνουν μεταλλικά ιόντα, κάτι που ουσιαστικά συμβαίνει σε μια μπαταρία.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διαφορετικά είδη μπαταριών που κατασκεύασαν χρησιμοποιώντας τη μελανίνη μαζί με άλλα υλικά, όπως ο χαλκός και ο σίδηρος που βρίσκονται επίσης στο σώμα.

«Βρήκαμε ουσιαστικά ότι ιδέα δουλεύει», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Hang-Ah Park. «Οι ακριβείς αριθμοί εξαρτώνται από τη διαμόρφωση, αλλά, ως ένα παράδειγμα, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε μια συσκευή 5 milliWatt για έως 18 ώρες χρησιμοποιώντας 600 χιλιοστόγραμμα δραστικού υλικού μελανίνης».

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για την παραγωγή βρώσιμων μπαταρίες με πηκτίνη και άλλα φυσικά υλικά, με στόχο να δημιουργήσουν μια συσκευασία που θα μπορούσε να επιτρέψει στη… φαγώσιμη μπαταρία να χρησιμοποιηθεί στο στομάχι.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/