To junk food βλάπτει όσο ο διαβήτης τύπου 2

images_1junk2.jpg

Μια διατροφή που βασίζεται στο πρόχειρο φαγητό μπορεί να είναι τόσο επιζήμια για τα νεφρά μας όσο ο διαβήτης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Τα προβλήματα που προκαλούνται από την κατανάλωση junk food ή από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί στον οργανισμό ο διαβήτης τύπου 2.

Οι δοκιμές έγιναν σε ποντίκια τα οποία τρέφονταν είτε με μία διατροφή που βασιζόταν στο  πρόχειρο φαγητό – τυριά, σοκολάτες και καραμέλες- για οκτώ εβδομάδες ή σε μια ειδική τροφή που ήταν υψηλή σε λιπαρά για πέντε εβδομάδες.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τις αλλαγές που προκάλεσαν τα δύο είδη διατροφής στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των ζώων και στους μεταφορείς γλυκόζης που βρίσκονται στα νεφρά. Οι εν λόγω μεταφορείς έχουν ένα κεντρικό ρόλο στον διαβήτη και προβλήματα σε αυτούς μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία διαφόρων οργάνων.

Τα ποντίκια με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερα κάποια είδη μεταφορέων γλυκόζης και περισσότερες ρυθμιστικές πρωτεΐνες. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η διατροφή προκάλεσε παρόμοιες αλλαγές στους ίδιους υποδοχείς – πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν αντιδρά σε αυτήν σωστά. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών.

Αλλά δεδομένου ότι οι ίδιες αντιδράσεις μπορούν να προκληθούν από μια διατροφή πλούσια σε πρόχειρο φαγητό ή υψηλή σε λιπαρά, παρόμοια προβλήματα υγείας θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο μέλλον, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η δυτική δίαιτα περιέχει όλο και περισσότερα επεξεργασμένα πρόχειρα φαγητά και λιπαρά και υπάρχει μια καλά τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αυτού του τύπου των τροφίμων και της πρόσφατης αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Δρ Havovi Chichger, λέκτορας στον τομέα της βιοϊατρικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Anglia Ruskin University.

«Στη μελέτη μας, τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο τύπου 2 προκαλούν αλλαγές στη μεταφορά γλυκόζης στο νεφρό, όμως μια διατροφή με πρόχειρο φαγητό ή πλούσια σε λιπαρά προκαλεί αλλαγές που είναι παρόμοιες με εκείνες που προκαλεί ο διαβήτης τύπου 2».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/