Tι να τσιμπήσετε προτού πάτε για ύπνο

images_1moustarda1.jpg

Αν νιώθετε ότι θέλετε να φάτε κάτι μετά το βραδινό σας γεύμα και προτού πέσετε στο κρεβάτι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν είστε οι μόνοι. Οι κιρκαδικοί ρυθμοί σας είναι υπεύθυνοι για τις… μετά μεσημβρίας λιγούρες, ειδικά για γλυκά και αλμυρά φαγητά. Και ναι μεν έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά το βράδυ τείνουν να είναι υπέρβαροι, ωστόσο έχουμε επιλογές στη διατροφή, όλα τα σνακ δεν είναι ίδια και δεν παχαίνουν απαραιτήτως: ορισμένα μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους ως το πρωί και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και καλύτερα. Ας δούμε μερικές από αυτές:


Και σνακ και υγιεινή διατροφή

Γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι έχει κάνει πάταγο στις ΗΠΑ, χάρη στα αναρίθμητα οφέλη που έχει για την υγεία μας. Ανάμεσά τους και η περιεκτικότητά του σε τρυπτοφάνη, ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό, που μας βοηθάει να κοιμηθούμε ευκολότερα. Και επειδή είναι παράλληλα μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, το γιαούρτι μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την απότομη αύξηση του σακχάρου. Αν δεν σας ξετρελαίνει η γεύση του, ρίξτε μερικά κομμάτια φρέσκων φρούτων μέσα και κερδίστε έξτρα φυτικές ίνες.

Βρώμη
Μια μερίδα βρώμης για πρωινό είναι πλέον παραδοσιακή τακτική για τη διατήρηση του βάρους, όμως ίσως είναι καλύτερα να την προτιμούμε για βραδινό. Οι υδατάνθρακες περιέχουν γενικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β, αμινοξέα, κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στο να χαλαρώνουν το σώμα και το προετοιμάζουν για ύπνο. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, είναι ακόμη καλύτερα, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ο χαμηλό γλυκαιμικός δείκτη θα δημιουργήσει μια σταθερή ροή γλυκόζης στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν δεν νιώθετε έτοιμοι ψυχολογικά για ένα μπολ δημητριακών το βράδυ, δοκιμάστε μερικές μπάρες βρώμης.

Μπανάνα
Tο νόστιμο και εύκολο φρούτο είναι γεμάτο από υγιεινούς σύνθετους υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά φιλικά προς τον ύπνο. Το μυοχαλαρωτικό κάλιο και μαγνησίο, σε συνδυασμό με την τρυπτοφάνη που βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης, κάνουν τις μπανάνες το τέλειο σνακ πριν από τον βραδινό ύπνο. Αν δεν θέλετε να τις φάτε… παραδοσιακά, βάλτε μερικές στην κατάψυξη και ρίξτε τις στο μπλέντερ για ένα απολαυστικό, παγωμένο επιδόρπιο.

Χούμους
Τα καλύτερα στη μεσογειακή διατροφή σε ένα πιάτο ό, τι πρέπει για έναν ικανοποιητικό βραδινό ύπνο: ρεβίθια, σκόρδο και ελαιόλαδο συνδυάζονται για να σας προσφέρουν τρυπτοφάνη και βιταμίνη Β6, βασικούς παράγοντες για να κοιμηθείτε γρήγορα και βαθιά.

Κεράσια
Θέλετε οπωσδήποτε να φάτε κάτι γλυκό; Επιλέξτε κεράσια χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν μελατονίνη, την ορμόνη που κατά βάση λέει στο σώμα σας «ΟΚ, είναι ώρα για ύπνο»!

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/