Juicing : Αποτοξίνωση με χυμούς και smoothies – Η νέα τάση διατροφής που κατακτά τον κόσμο

images_0juicing.jpg

Πρόκειται για μια νέα τάση διατροφής που βρήκε πολύ γρήγορα στέγη στο χώρο του Hollywood, εξ ου και η τεράστια δημοφιλία που γνωρίζουν σήμερα. Jenifer Lopez, Kim Kardashian, Gwyneth Paltroou, Cindy Crawford Jessica Alba, Miranda Kerr και πολλοί άλλοι υιοθετούν το περίφημο πλέον juicing.

Τι είναι

Ουσιαστικά πρόκειται για την κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών ή και smoothies, δηλαδή με προσθήκη και άλλων τροφίμων, όπως ροφημάτων καρπών, γαλακτοκομικών, κυρίως γιαουρτιού και ξηρών καρπών.

Εξελίχτηκαν σε καλά σχεδιασμένα προγράμματα που μπορεί να διαρκούν από μια μέρα έως και 21 και υπόσχονται όχι τόσο απώλεια βάρους, αλλά βελτίωση της εσωτερικής ευεξίας, τόνωση, αναζωογόνηση ή αλλιώς αποτοξίνωση, όπως έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ζωής και μακροζωία. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιλαμβάνει 4 μέρες αποτοξίνωσης όπου συστήνεται η πρόσληψη 3 χυμών και ενός ελεύθερου γεύματος τη μέρα.

Συνδυάζοντας φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, βότανα και άλλα μεταξύ τους δημιουργούνται συνδυασμοί θρεπτικών συστατικών που εξειδικεύονται για απώλεια βάρους, για τόνωση ανοσοποιητικού, για ενήλικες, για παιδιά, για εγκυμονούσες, για αθλητές. Έτσι αρχίζει να χτίζεται μια βιομηχανία στην Αμερική με εταιρείες που φτιάχνουν έτοιμους χυμούς, βιβλία, προγράμματα αδυνατίσματος και υγιεινής διατροφής, ακόμα και …ειδικούς αποχυμωτές.

Πλεονεκτήματα

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της τάσης είναι ότι διασφαλίζεται η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που πολυάριθμες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με προαγωγή της υγείας μας, όπως βελτίωση καρδιαγγειακής λειτουργίας, πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, ρύθμιση σακχάρου, καλή λειτουργία του εντέρου, έλεγχο βάρους κα. Ειδικά στην εποχή μας όπου η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μακριά από τις συστάσεις (περισσότερες από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικων/μέρα) αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός ο «έξυπνος και δημιουργικός» τρόπος πρόσληψης αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Επίσης διασφαλίζουμε την πρόσληψη βιταμινών, κυρίως Ε, C αντιοξειδωτικών συστατικών και άλλων στοιχείων που συμβάλλουν επίσης στην καλή υγεία του δέρματος, στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, προάγουν τις εγκεφαλικές λειτουργιές, συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωση, τονώνουν το ανοσοποιητικο μας σύστημα.

Ωστόσο, επικοινωνιακά «κόλπα» τύπου «καθαρίζουν το σώμα μας από τις τοξίνες» εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν προέρχονται από επιστήμονες.

Μειονεκτήματα

Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγονται ότι δεν είναι συνήθως πλήρη σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, κυρίως πρωτεΐνη, αλλά και σίδηρο, ασβέστιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πριν γίνουν ο διαιτολόγος θα πρέπει να κάνει μια αξιολόγηση διατροφικών συνηθειών. Επίσης χάνεται και ένα μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών που πρέπει να συνυπολογίζεται στο συνολικό σχεδιασμό της δίαιτας.

Τι να προσέχουμε πριν την κάνουμε
1. Να γίνεται μια διατροφική αξιολόγηση από τον διαιτολόγο.
2. Να επιλέγονται οι συνδυασμοί που είναι κατάλληλοι για αυτό που θέλουμε να πέτυχουμε (πχ ένας χυμός τόνωσης μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποιον που θέλει να χάσει βάρος)
3. Να μην εφαρμόζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα
4. Συστηματική παρακολούθηση από ειδικό (πχ επειδή τα περισσότερα έχουν μια ήπια διουρητική δράση, αν κάποιος έχει υπόταση είναι πολύ πιθανό να ζαλίζεται).

Το Green 3 και το Citrus 2 είναι από τα πιο διαδομένα ροφήματα στην Αμερική.

Green 3 (απώλεια βάρους)
2 φύλλα σπανάκι
½ φλ. λάχανο κομμένο
4 sticks αγγουράκι
5 εκατοστά ginger ψιλοκομμένο
1/2 μήλο ψιλοκομμένο
½ λεμόνι
Λίγο σέλινο

Citrus 2 (απώλεια βάρους)
½ μήλο ψιλοκομμένο
½ λεμόνι
½ φλ ανανά
Λίγη μέντα

Τονωτικό motthie
1 ποτήρι χυμό βερίκοκο
2 σούπας καρύδι τριμμένο
1 μπανάνα
1 Μήλο
2 κ.σ γιαούρτι
2 κ.σ σταφίδες
2 κ γλ. κανέλλα

Μεσογειακό smoothie
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα κομμένη
4 sticks αγγουράκι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
λίγο μαύρο πιπέρι
2 κουταλάκια της σούπας χυμό λεμονιού

Για αθλητές
2 ολόκληρα παντζάρια
4 φύλλα σπανάκι
4 sticks αγγουράκια
2 λεμόνια.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr