Açma (Ατσμάδες Πολίτικη συνταγή)

images_0acma-atsmades-politiki-suntagi-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Φαρίνα 900 γρ    
    Νωπή μαγιά 40 γρ    
    Ηλιέλαιο 1/2 ποτήρι νερού    
    Νερό 270 ml    
    Γάλα 270 ml    
    Ζάχαρη 3 κουταλιές σούπας κοφτές    
    Αλάτι 2 κουταλιές γλυκού κοφτές    
    Βούτυρο 100 γρ σε θερμοκρασία δωματίου    
    Αυγά 2 τεμ    
    Σουσάμι μαύρο για πασπάλισμα    

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και το νερό (ίσα να ζεσταθούν) και το αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε την μαγιά κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το λάδι,το βούτυρο, ένα ολόκληρο αυγό, αλάτι κι ανακατεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά , προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με υγρή πετσέτα κι αφήνουμε για 2 ώρες περίπου. Μετά χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια στο μέγεθος μικρού λεμονιού (βγαίνουν περίπου 12 – 15 τεμ), τα πλάθουμε με το χέρι μας σε λωρίδες μικρές στρίβοντας σαν κορδόνι κι ενώνουμε τις δυο άκρες. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη την ζύμη. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Αλείφουμε με τον κρόκου του δεύτερου αυγού ελαφρώς χτυπημένο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35- 40 λεπτά περίπου  (ανάλογα τον φούρνο μας). Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/