5+1 λόγοι για τους οποίους είναι πιο δύσκολο σήμερα να χάσεις βάρος

images_0Chocolate_diet.jpg

Είστε κι εσείς μία από αυτές τις γυναίκες που ακούτε τη μητέρα σας να λέει ότι όταν αυτή ήταν στην ηλικία σας έχανε όσα κιλά ήθελε πανεύκολα, την ώρα που εσείς πασχίζετε για να κατεβείτε ένα νούμερο στα ρούχα; Υπάρχει όντως περίπτωση να ήταν ευκολότερο για τις προηγούμενες γενιές να χάσουν βάρος σε σχέση με εμάς; Ή πρόκειται απλά για ένα μύθο της μαμάς;

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι σήμερα είναι πράγματι πιο δύσκολο για κάποιον να χάσει βάρος σε σχέση με τους γονείς ή τους παππούδες του. Οι λόγοι που προτείνουν διάφοροι, όπως περισσότερα ορμονολογικά προβλήματα, το αγχωτικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι νέες κοινωνικές νόρμες, η τεχνολογία, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον, η φύση, οι τρόποι καλλιέργειας κτλ! Σε μερικούς από αυτούς θα αναφερθώ σήμερα, προσπαθώντας να δώσω και κάποια λύση για κάθε έναν από αυτούς.

1η αιτία: Ο εθισμός μας στα κοινωνικά δίκτυα. Περνάτε ώρες ατελείωτες μπροστά στον υπολογιστή και το κινητό σας χαζεύοντας και μιλώντας στο facebook και στο twitter; Είναι πολύ πιθανόν να τρώτε παραπάνω ανεξέλεγκτα, να τσιμπολογάτε όπως θα κάνατε μπροστά στην τηλεόραση, και κυρίως όλο αυτό να το κάνετε ασυναίσθητα.

Η λύση; Καθιερώστε ένα δίωρο (τουλάχιστον) διάλειμμα από το facebook και αφιερώστε το στην άσκηση, το περπάτημα, γενικά στην κίνηση!

2η αιτία: Οι οικείοι μας έχουν επίσης αυξημένο βάρος. Φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι και πολλά άλλα από τα άτομα που σας περιτριγυρίζουν έχουν μεγαλύτερο βάρος από εσάς, κάτι που αφενός δεν αποτελεί κίνητρο για να χάσετε βάρος, αφετέρου μπορεί να σας παρασύρουν στην υπερκατανάλωση.

Η λύση; Πείστε τους να ακολουθήσουν κι αυτοί το παράδειγμά σας και να εφαρμόσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς και να σας ακολουθήσουν στο γυμναστήριο ή στο άλσος για περπάτημα!

3η αιτία: Υπάρχουν περισσότερες «κακές» δίαιτες από ποτέ! Κάθε μέρα ακούτε και από μία καινούρια «μαγική» δίαιτα, την ακολουθείτε για μία-δύο εβδομάδες, χάνετε 2-3 κιλά, καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια απόλυτα τρελή δίαιτα και φυσικά τα παρατάτε. Κάθε φορά που το κάνετε αυτό όμως καταλήγετε να παίρνετε και καναδυό κιλά παραπάνω.

Η λύση; Σίγουρα η λύση δεν είναι οι fad diets όπως ονομάζονται. Βάλτε οργάνωση και ακολουθήστε σωστά ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής χαμηλότερων θερμίδων από αυτών που προσλαμβάνατε μέχρι σήμερα.

4η αιτία: Οι μερίδες έχουν ξεφύγει τελείως. Ούτε Αμερική να ήμασταν. Οι μερίδες έχουν γίνει τεράστιες! Και φυσικά όταν συνέχεια σου σερβίρουν τεράστιες θερμίδες τι θα κάνεις; Θα συνηθίσεις σε αυτές…

Η λύση; Ξεκινήστε από το σπίτι σας και φρόντιστε να σρβίρετε τις σωστές ποσότητες, τις κατάλληλες για εσάς μερίδες. Ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι απλά να μαγειρεύετε εξαρχής μόνο τις ποσότητες που όντως θα χρειαστείτε, εσείς και η οικογένειά σας, και όχι να μαγειρεύετε για ένα λόχο.

5η αιτία: Δεν κουνιόμαστε από τον καναπέ! Τι να πούμε πλέον για αυτό. Όλοι οι ειδικοί επιμένουν ότι έχουμε σκουριάσει και ότι η καθιστική ζωή συνδέεται πλέον με πλείστες ασθένειες, και φυσικά με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκίας.

Η λύση; Δεν χρειάζεται να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο για να είστε σωματικά δραστήριοι. Αρκεί και μόνο να περπατάτε καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά, από και προς τη δουλειά. Τώρα, αν σε αυτό προσθέσετε και λίγη οργανωμένη άσκηση, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα για το βάρος σας.

+ 1 επιπλέον αιτία: Φαγητά γύρω μας παντού… Προσπαθείτε να ξεφύγετε αλλά το φαγητό είναι πλέον παντού γύρω μας. Μας ακολουθεί παντού, σε κάθε γωνία και ένας φούρνος, ένα περίπτερο, ένα ζαχαροπλαστείο κτλ. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε. Αλλά και για αυτό υπάρχει τρόπος.

Η λύση; Οργανώστε καλύτερα τα γεύματά σας, π.χ. τρώτε συστηματικά ανά τρεις ώρες, ώστε να ρυθμίζετε καλύτερα την πείνα σας, και έτσι να μπορείτε να αντισταθείτε στην υπερπληθώρα τροφίμων και γλυκών που υπάρχουν γύρω μας.

Μπορεί να μην μπορούμε πάντα να αλλάξουμε το περιβάλλον μας, αλλά σχεδόν πάντα μπορούμε να φροντίσουμε ώστε να το κάνουμε πιο υγιεινό!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr