Ψωνίστε με παιδιά

images_0aakidsuper.jpg

Αν έχετε παιδιά, σίγουρα ξέρετε ότι τρελαίνονται για τα ψώνια στο Super Market! Κι αυτό γιατί το Super Market τους δίνει τη δυνατότητα να “εξερευνήσουν” τον κόσμο των τροφίμων μέσα από τις πολύχρωμες συσκευασίες, τις ευφάνταστες φιγούρες – σούπερ ηρώων που αντιπροσωπεύουν πολλές από αυτές αλλά και τις ιδιαίτερα ελκυστικές μυρωδιές και γεύσεις τους.

Πολλές φορές μάλιστα, τα παιδιά είναι οι δέκτες – στόχοι των διαφημιστικών μηνυμάτων που συνοδεύουν τους δωρεάν δειγματισμούς κάποιων τροφίμων, συνήθως επί τη παρουσία κάποιας μασκότ που σχετίζεται με το προς κατανάλωση τρόφιμο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, μία απλή βόλτα στο Super Market για 2-3 βασικά προϊόντα, είναι ικανή να προβεί «καταστροφική» τόσο για τη θρέψη του ίδιου του παιδιού όσο και για τη τσέπη σας, καθώς τα παιδιά είναι ικανά να “κατεβάσουν” τα ράφια!

Κι αν τους πείτε όχι όταν τα πιάνει το σύνδρομο του «τα θέλω όλα»; Εκεί είναι που γίνεται μάχη!

Μια λίστα, μια ιστορία

Αν θέλετε, λοιπόν, να αποφύγετε την γκρίνια ή τις σκηνές με κλάματα στο Super Market, πρέπει να εξηγήσετε από πριν στο παιδί σας ότι αγοράζετε μόνο τα πράγματα που είναι απαραίτητα και για να το πετύχετε αυτό πρέπει να τα γράφετε σε μία λίστα για να μην τα ξεχάσετε. Για να τα προσεγγίσετε ομαλότερα σε αυτή τη λογική, μπορείτε να ανακαλύψετε ευφάνταστες ιδέες και ιστορίες που θα τους επιτρέψουν να «παίξουν» με τα τρόφιμα από το σπίτι και να έχουν ήδη αποφασίσει ποιο τρόφιμο του Super Market θα επιλέξουν, ώστε να πρωταγωνιστήσει στις ιστορίες τους.

Δώστε τους περισότερες ευθύνες & αρμοδιότητες

Μια καλή ιδέα, για παράδειγμα, είναι να τα αφήσετε να επιλέξουν ένα αγαπημένο τους φαγητό που θέλουν να τους μαγειρέψετε μέσα στην εβδομάδα. Αν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν, αφήστε τα να διαβάσουν τη συνταγή και να γράψουν τα συστατικά αυτής σε μία λίστα μόνα τους.
Αν πάλι είναι προσχολικής ηλικίας ή μικρότερα, ζωγραφίστε ή εκτυπώστε εικόνες και κολλήστε τες σε ένα χαρτί ώστε να μπορούν να αναζητήσουν το συστατικό που λείπει για τη συνταγή του αγαπημένου τους φαγητού, όσο εσείς ψωνίζετε! Επιπλέον μπορείτε να τους αφήσετε να ζωγραφίσουν τα φαγητά που θέλουν σε ένα χαρτί σε σχήμα πιάτου ή να χρησιμοποιήσουν τα παιχνίδια – τρόφιμα που έχουν για να σχηματίσουν τα γεύματα και τα snack τους. Μπορείτε επίσης να τα αφήσετε να χρησιμοποιήσουν κάποια υλικά που υπάρχουν στα ντουλάπια της κουζίνας για να παίξουν «τα ψώνια» και να δείτε ποια από αυτά θα ξεχωρίσουν.

Γεύμα με θέμα

Ακόμη, μια πολύ ξεχωριστή ιδέα είναι η οργάνωση ενός θεματικού γεύματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε ένα γεύμα μέσα στη μέρα, συνήθως το μεσημεριανό ή το βραδινό, να κινηθεί γύρω από ένα θέμα π.χ. δείπνο cowboy με μπιφτέκι στο barbeque και φασόλια, απογευματινό tea party με σαντουιτσάκια ή κεκάκια, ή ένα γεύμα που να έχει θέμα ένα αγαπημένο καρτούν των παιδιών. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το θεματικό σας γεύμα να σχετίζεται με τη διατροφική κουλτούρα άλλων χωρών π.χ. ιταλική ή μεξικάνικη ή κινέζικη κουζίνα. Αυτά τα θέματα λειτουργούν καλύτερα κυρίως για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά. Μαζί με τα παιδιά έχετε την δυνατότητα να εξερευνήσετε τη κουλτούρα της κουζίνας που έχετε επιλέξει, να γευτείτε, να ψωνίσετε μαζί τα κατάλληλα υλικά για το γεύμα σας, να σχηματίσετε με τη φαντασία σας την εικόνα του φαγητού, τον τρόπο και τον τόπο όπου σερβίρεται και την προέλευσή του. Είναι ένα μάθημα ιστορίας για όλη την οικογένεια, που σίγουρα θα μαγέψει το παιδί σας αλλά και εσάς!

Με λίγη προετοιμασία και υπομονή και με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα, σίγουρα θα καταφέρετε να μετατρέψετε την επιχείρηση “ψώνια” στο Super Market σε μία “ανώδυνη” διαδικασία για εσάς και σε εποικοδομητικό παιχνίδι για τους μικρούς σας αγγέλους!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr