Φρούτα και λαχανικά, το «μυστικό» για να μην παίρνετε κιλά

images_0food-database.jpg

Αν θέλετε να τρώτε υγιεινά και να διατηρείτε μακριά τα περιττά κιλά, δεν έχετε παρά να τρώτε περισσότερα φρούτα και να αποφεύγετε τα αμυλούχα λαχανικά, συμβουλεύουν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLOS Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Δρ Μονικα Μπερτογια από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου και το Νοσοκομείο «Brigham and Women’s» της Βοστόνης, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 133.000 αμερικανούς άνδρες και γυναίκες, που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από 24 χρόνια.

Μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων, όπως το κάπνισμα και η σωματική άσκηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και μη αμυλούχων λαχανικών αυξανόταν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους.

Αντιθέτως, η κατανάλωση αμυλούχων λαχανικών (όπως πατάτες, καλαμπόκι και αρακάς), συσχετίστηκε άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους.

«Αν και δεν εντοπίσαμε σχέση αιτίου-αποτελέσματος, σαφώς αποκτήσαμε περισσότερες γνώσεις για την πρόληψη της παχυσαρκίας, βασικού παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνους και άλλες χρόνιες παθήσεις» σημειώνει η ερευνήτρια.

Η Έριν Κιν, υποδιευθύντρια Κλινικής Διατροφής στο Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης, εξηγεί ότι η διαφορά μεταξύ αμυλούχων και μη λαχανικών, έχει να κάνει με το λεγόμενο «γλυκαιμικό φορτίο».

«Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο πιστεύεται ότι παράγουν μικρότερες απότομες αυξήσεις της γλυκόζης του αίματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της πείνας και ίσως του συνολικού αριθμού των καταναλισκόμενων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας» σύμφωνα με την Κιν.

λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο θεωρούνται το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λάχανα, τα σέσκουλα, το σπανάκι, το μαρούλι και οι πιπεριές.

Τα λαχανικά με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, περιλαμβανομένης της πατάτας και του καλαμποκιού, θεωρούνται λιγότερο υγιεινά τουλάχιστον ως προς την διαχείριση του σωματικού βάρους.

Πάντως, στον έλεγχο του βάρους ρόλο παίζουν και οι φυτικές ίνες. Όπως αποδείχθηκε στη μελέτη όσοι κατανάλωναν λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν καλύτερο έλεγχο του βάρους τους.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr