Φρούτα για… καλό μήνα!

images_1fruits-veggies.jpg

Ο Ιούλιος ίσως είναι ο μήνας με τα πιο δροσερά και γευστικά φρούτα. Όπως κι αν αποφασίσεις να τα γευτείς -σε φρουτοσαλάτες, χυμούς, γρανίτες, μαρμελάδες ή σε διάφορα γλυκίσματα- θα σου αφήσουν όλη τη γλύκα και την φρεσκάδα του καλοκαιριού. Ίσως αυτός είναι και ο πρώτος λόγος που οι περισσότεροι, ακόμη κι αν όλο το χρόνο δεν τρώνε φρούτα, τον Ιούλιο θα εντάξουν κάποιο στην καθημερινή τους διατροφή.

Για κάποιους άλλους ο Ιούλιος είναι ιδανικός για να ακολουθήσουν εύκολα κάποια δίαιτα, μιας και με τόσα φρέσκα φρούτα αποκλείεται να νιώσουν την έλλειψη του γλυκού και της τέλειας γεύσης.

Για τις μητέρες είναι η καλύτερη και πιο εύκολη περίοδος για να προσπαθήσουν να εντάξουν στην καθημερινή διατροφή των παιδιών τους τα φρούτα. Τα περισσότερα είναι γλυκά και ζουμερά όπως ακριβώς τα προτιμούν τα παιδιά και βέβαια υπάρχουν και οι σπιτικές γρανίτες που κανένα παιδί δεν αντιστέκεται στη δροσιά που αφήνουν τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Μερικά από τα φρέσκα φρούτα εποχής που θα βρούμε στα ράφια της αγοράς είναι τα εξής:

Αχλάδια: είναι υποαλλεργικά, προκαλούν ελάχιστες παρενέργειες γι’ αυτό και είναι από τα πρώτα που εντάσσονται στη διατροφή των μωρών. Ο χυμός τους θεωρείται το φυσικό energy drink λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φρουκτόζη και γλυκόζη. Περιέχουν βιταμίνη A, B1, B2, Β3, C, E, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο κ.α

Βερίκοκα: με 3 βερίκοκα την ημέρα καλύπτουμε το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α η οποία είναι ιδανική για την καλή υγεία των ματιών. Παράλληλα εμπεριέχουν βιταμίνες C, K αλλά και κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό.

Βύσσινα: μπορεί να μην καταναλώνονται συνήθως ωμά λόγω της ξινής γεύσης τους, αλλά είναι ιδανικά ως χυμός (η γνωστή βυσσινάδα, ιδιαίτερα ευεργετική για τον πυρετό) ή ακόμη καλύτερα σαν γλυκό του κουταλιού ή το σιρόπι τους μαζί με παγωτό. Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, κάλιο και πολλά αντιοξειδωτικά.

Δαμάσκηνα: θεωρούνται superfood για τον οργανισμό και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (ιδανικά για τη δυσκοιλότητα), βιταμίνη Α, β-καροτίνη, Κ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, μαγνήσιο.

Καρπούζια: το πιο κατάλληλο φρούτο για φυσική ενυδάτωση ειδικά τις ζεστές μέρες και πλούσια πηγή λυκοπενίου, βιταμίνης A, B1, B6, κάλιο, μαγνήσιο, κιτρουλίνη, αργινίνη, με πολλές διαλυτές φυτικές ίνες.

Κεράσια: ένα από τα πιο αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φρούτα με πολλές βιταμίνες και μέταλλα όπως Α, σύμπλεγμα των βιταμινών Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, κ.α

Νεκταρίνια: είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης ροδάκινου και μήλου (ιδανικά για όποιον δεν αντέχει το χνούδι στα ροδάκινα), πηγή βιταμίνης Α, C, Ε,  φυτικών ινών και κάλιο.

Πεπόνια: όσο πιο ώριμα τόσο καλύτερα, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην συγκέντρωση βιταμινών και μετάλλων όπως Α, C, Β6, νιασίνη, θειαμίνη, β-καροτένιο, κάλιο.

Ροδάκινα: το 90% του φρούτου αποτελείται από νερό άρα είναι ιδανικό για την απαραίτητη καλοκαιρινή ενυδάτωση ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται πολύ σε διάφορα smoothies ή αφεψήματα.

Σταφύλια: από τα πιο θρεπτικά φρούτα, με πολλά οφέλη για τον οργανισμό χάρις στα αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή καθώς και βιταμίνες και μέταλλα. Θεωρείται ένα από τα φρούτα με την πιο ισχυρή αντιγηραντική δράση.

Σύκα: Τα σύκα αποτελούν την καλύτερη πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών. Τονώνουν σωματικά και πνευματικά τους ανθρώπους γι’ αυτό και στην αρχαιότητα οι αθλητές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατανάλωναν σύκα.

Φράουλες: ένα φλιτζάνι φράουλες υπερκαλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε βιταμίνη C, ενώ έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο. Τα τελευταία χρόνια όμως, εντάσσεται στην λίστα με τα πιο επιβαρυμένα τρόφιμα από φυτοφάρμακα.

Η αλήθεια είναι ότι στην εποχή του θερμοκηπίου  έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε όλο το χρόνο  τα αγαπημένα μας φρούτα, όμως θα ήταν πιο συνετό να τα προτιμάμε στην εποχή τους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/