Φάρμακα συρρίκνωσαν καρκίνο του μαστού σε 11 ημέρες!

images_1pilcar.jpg

Ένας συνδυασμός δύο φαρμάκων μπορεί να δραματικά συρρικνώσει δραματικά και να εξαλείψει ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού σε μόλις 11 ημέρες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν γιατροί από τη Μεγάλη Βρετανία.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού, ήταν έκπληξη και για τους ίδιους τους ερευνητές και θα μπορούσε να σημαίνει ότι μερικές ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον χημειοθεραπεία.

Τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν σε 257 γυναίκες, στοχεύουν σε μια συγκεκριμένη αδυναμία που βρέθηκε σε έναν στους δέκα καρκίνους του μαστού. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν ένα σημαντικό βήμα για να προσαρμοστεί η θεραπεία για τον καρκίνο σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Οι γιατροί που έκαναν τις δοκιμές ομολόγησαν ότι δεν ανέμεναν τόσο θεαματικά αποτελέσματα. Ο στόχος της έρευνάς τους ήταν να διαπιστώσουν πώς τα φάρμακα αλλάζουν τους καρκίνους στο σύντομο διάστημα μεταξύ της διάγνωσης ενός όγκου και της επέμβασης για την αφαίρεσή του.

Όμως όταν έφτασε η ώρα του χειρουργείου, σε ορισμένες ασθενείς δεν υπήρχε πλέον καμία ένδειξη καρκίνου!

Η καθηγήτρια Judith Bliss, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά: «Ήμασταν ιδιαίτερα έκπληκτοι από τα ευρήματα, καθώς ήταν μια βραχυπρόθεσμη δοκιμή. Είναι σαφές ότι ορισμένοι ασθενείς ανταποκρίθηκαν πλήρως».

Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή ήταν το Herceptin και το Tyverb – και τα δύο στοχεύουν την HER2, μια πρωτεΐνη που τροφοδοτεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού ορισμένων γυναικών. Το Herceptin δρα στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων ενώ το Tyverb είναι σε θέση να διεισδύσει στο εσωτερικό του κυττάρου για την απενεργοποίηση της HER2.

Η δοκιμή έγινε σε γυναίκες με όγκους μεταξύ 1 και 3 εκατοστών. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θεραπείας, ο καρκίνος εξαφανίστηκε εντελώς σε 11% των περιπτώσεων και σε ένα περαιτέρω 17% συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 5 χιλιοστά.

Η τρέχουσα θεραπεία των HER2 καρκίνων του μαστού είναι η χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία. Όμως η Δρ Bliss πιστεύει ότι τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τελικά μερικές γυναίκες δεν θα χρειάζονται χημειοθεραπεία.

Ωστόσο, θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες, καθώς οι HER2 καρκίνοι έχουν υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης μετά τη θεραπεία. «Θα πρέπει να είναι πολύ σαφές ότι κάνουμε ένα βήμα πίσω, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποτροπής», πρόσθεσε η Δρ Bliss.

Ο καρκίνος του μαστού θεωρείται ως τουλάχιστον δέκα ξεχωριστές ασθένειες, η κάθε μία με διαφορετική αιτία, προσδόκιμο ζωής και διαφορετική αντιμετώπιση. Η αντιστοίχιση των συγκεκριμένων βλαβών με στοχευμένα φάρμακα θεωρείται το μέλλον της ιατρικής αντιμετώπισης του καρκίνου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/