Υπογονιμότητα και Παχυσαρκία

images_0hamilton-nairns_0-600x400.jpg

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται από το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη», παγκοσμίως ενενήντα εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης ενώ η Ελλάδα αριθμεί περισσότερο από 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας τα οποία έχουν υποβληθεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον μία φορά στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία τη γονιμότητα;
Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν αντικρουόμενες ενδείξεις σχετικά με την επίδραση του αυξημένου δείκτη μάζας σώματος με την έκβαση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να περιγράφουν την επίδραση του ΔΜΣ για τα ζώντα ποσοστά γεννήσεων. Στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων που πραγματοποιήθηκε πρίν λίγες ημέρες, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα μια συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης 33 μελετών που εξέταζε την αξιολόγηση της επίδρασης του αυξημένου ΔΜΣ για την έκβαση της θεραπείας μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες (ΔΜΣ ≥ 25 kg/m2) είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστά επιτυχημένων εγκυμοσύνων, μικρότερη συχνότητα γεννήσεων και σημαντικά υψηλότερα ποσοστά αποβολών σε σύγκριση με τις γυναίκες με ΔΜΣ <25 kg/m2, σε γυναίκες που πραγματοποίησαν τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εν κατακλείδι, ο ΔΜΣ φαίνεται να σχετίζεται με δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση θεραπεία (IVF), συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων ποσοστών γεννήσεων.

Ο ρόλος του Διαιτολόγου
Η ψυχολογική υποστήριξη των ζευγαριών αναμφίβολα είναι πολλή σημαντική. Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι και η γνώμη ενός πτυχιούχου διαιτολόγου -διατροφολόγου προκειμένου να δοθούν εξατομικευμένες συστάσεις για το σωματικό βάρος του ζευγαριού. Ένα υγιές σωματικό βάρος για τους μελλοντικούς γονείς φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Πηγή : http://www.nutrimed.gr