Υπερανθεκτικά βακτήρια και στη Μ. Βρετανία

images_1vakkti.jpg

Τα βακτήρια που αντιστέκονται στο ισχυρό αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής, την κολιστίνη, έκαναν την εμφάνισή τους και στη Μεγάλη Βρετανία μετά την Κίνα. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η απειλή για την ανθρώπινη υγεία δεν είναι προς το παρόν σοβαρή, αλλά η άποψη αυτή βρίσκεται υπό συνεχή επανεξέταση.

Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι ο κόσμος ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μετα-αντιβιοτικής εποχής, όταν τα ανθεκτικά βακτήρια ανακαλύφθηκαν στην Κίνα τον περασμένο μήνα. Τώρα, έλεγχοι αποκάλυψαν την ίδια αντοχή σε τρία αγροκτήματα και σε δείγματα ανθρώπινων λοιμώξεων.

Όταν όλα τα υπόλοιπα αντιβιοτικά αποτύχουν να αντιμετωπίσουν μια λοίμωξη, οι γιατροί καταφεύγουν στην κολιστίνη. Όμως πλέον, ίσως ούτε αυτή να είναι αρκετή.

Οι γιατροί στη Μεγάλη Βρετανία πίστευαν ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον τρία χρόνια προτού η αντίσταση στην κολιστίνη φτάσει από την Κίνα στη Γηραιά Αλβιώνα. Ωστόσο, οι αρχές δημόσιας υγείας ξεκίνησαν άμεσα τους ελέγχους σε 24.000 βακτηριακά δείγματα που διατηρεί, από διάφορες περιπτώσεις μεταξύ 2012 και 2015. Η ανάλυση έδειξε αντίσταση στην κολιστίνη σε δεκαπέντε από αυτά, ανάμεσά τους δείγματα σαλμονέλας και E. Coli.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Υγείας Ζώων και Φυτών της χώρας, ανακαλύψε βακτήρια

Παρόμοια ευρήματα υπήρξαν και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Το γεγονός όμως, αυξάνει την προοπτική εμφάνισης ανίατων λοιμώξεων – κάτι που χαρακτηρίζεται ως Αποκάλυψη των Αντιβιοτικών – η οποία θα μπορούσε να «στείλει» την ιατρική στην εποχή του Μεσαίωνα.

Το DNA που δίνει ανθεκτικότητα στα βακτήρια απέναντι στην κολιστίνη – το γονίδιο MCR-1 – μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των ειδών. Υπάρχουν λοιπόν φόβοι ότι η αντίσταση στην κολιστίνη θα μεταπηδήσει σε υπερ-μικρόβια, που θα δημιουργήσουν μολύνσεις τις οποίες οι γιατροί δεν μπορούν να θεραπεύσουν.

Ο καθηγητής Alan Johnson, από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, δήλωσε: «Η εκτίμησή μας είναι ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το γονίδιο αυτό θεωρείται προς το παρόν πολύ χαμηλός, αλλά το θέμα βρίσκεται σε συνεχή επανεξέταση καθώς συγκεντρώνονται περισσότερες πληροφορίες. Οι οργανισμοί που εντοπίστηκαν μπορούν να σκοτωθούν με το σωστό μαγείρεμα των τροφίμων και τα βακτήρια που εντοπίστηκαν με το συγκεκριμένο γονίδιο ανταποκρίθηκαν σε άλλα αντιβιοτικά»

Οι περιπτώσεις ανθεκτικών βακτηρίων στην Κίνα, οφείλονται σε κατάχρηση των αντιβιοτικών στη γεωργία. Πολλές οργανώσεις ζητούν αυστηρότερα μέτρα για την πώληση κολιστίνης σε γεωργούς για χρήση σε καλλιέργειες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/