Τσάι… το αναζωογονητικό ρόφημα που ταιριάζει σε κάθε εποχή!

images_0aaaTea1.jpg

Γνωρίζατε ότι το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ρόφιμα στον κόσμο μετά το νερό; Μάλιστα, η ιστορία του ξεκινάει γύρω στο 2700 π.Χ, όπου όπως λέγεται, τυχαία έπεσαν φύλλα τσαγιού σε ένα ξεσκέπαστο τσουκάλι με νερό που έβραζε και τότε τα φύλλα άρχιζαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ, στην αυτοκρατορία του οποίου συνέβη αυτό το συμβάν, μύρισε τις γλυκιές αναθυμιάσεις του τσαγιού και ήταν ο πρώτος ουσιαστικά που δοκίμασε το τσάι!


Ο αυτοκράτορας, λοιπόν, βρήκε το ρόφημα αυτό ιδιαίτερα αναζωογονητικό και θεώρησε ότι θα πρέπει να έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Είχε δίκιο;

Θρεπτικό γιατί…
Πολυάριθμες μελέτες που έγιναν στην πορεία ανέδειξαν ότι το τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βασικός ρόλος των αντιοξειδωτικών συστατικών είναι η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες, κάτι που ουσιαστικά δρα προστατευτικά έναντι πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά προστατεύει και κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού από τη γήρανση και την αλλοίωσή του.
Γνωρίζατε ότι η EGCG, κατεχίνη που περιέχεται στο τσάι σε υψηλό ποσοστό είναι 20 φορές πιο ισχυρή ως αντιοξειδωτικό συστατικό από τη βιταμίνη C;

Αναζωογονητικό γιατί…
Το τσάι, είτε κρύο είτε ζεστό, αναζωογονεί και προσφέρει ένα αίσθημα ευεξίας λόγω του ότι περιέχει ένα αμινοξύ, που ονομάζεται θειανίνη, και σχετίζεται με την πνευματική χαλάρωση χωρίς όμως να προκαλεί νύστα. Επιπλέον, φαίνεται να επηρεάζει και τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, νευροδιαβιβαστές που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση! Κάθε γουλιά από αυτό το ρόφημα, λοιπόν, όχι μόνο προστατεύει τον οργανισμό αλλά αναζωογονεί και προσφέρει αίσθημα ευεξίας!

Το ρόφημα που ταιριάζει σε κάθε εποχή γιατί…
Τα καλά νέα είναι ότι τόσο στο ζεστό όσο και στο κρύο τσάι έχουν καταμετρηθεί σημαντικές ποσότητες κατεχινών και άλλων φαινολικών ενώσεων, κάτι που καθιστά το ρόφημα αυτό κατάλληλο για κάθε εποχή χωρίς να χάνονται οι θρεπτικές και προστατευτικές ιδιότητές του. Επιπλέον, το τσάι δεν κάνει διακρίσεις, ικανοποιεί όλα τα γούστα, αφού όπως φαίνεται η προσθήκη γάλακτος, λεμονιού ή άλλων χυμών φρούτων, ζάχαρης ή ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών συστατικών ούτε αλλοιώνει, ούτε δυσχεραίνει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών συστατικών του.

Γνωρίζατε ακόμα ότι παρόλο που μιλάμε για πράσινο, λευκό και μαύρο τσάι ουσιαστικά όλοι οι τύποι τσαγιού προέρχονται από το ίδιο φυτό το οποίο λέγεται Camellia sinensis και το μόνο που ουσιαστικά τα διαφορροποιεί είναι η διαδικασία επεξεργασίας τους;

Το τσάι, λοιπόν, είτε πράσινο είτε μαύρο είτε λευκό, καθίσταται ως το απόλυτο ρόφημα που ικανοποιεί όλα τα γευστικά γούστα και σε κάθε εποχή!
Μάλιστα, η βιομηχανία τροφίμων έχει καταφέρει να εμπλουτίσει και να ικανοποιήσει ακόμα περισσότερες γευστικές προτιμήσεις, αφού πλέον μπορεί κανείς να απολαύσει την αρωματική γεύση του τσαγιού αρμονικά συνδυασμένη με χυμούς φρούτων όπως λεμόνι, ροδάκινο ή πορτοκάλι – λεμόνι. Από την άλλη μεριά, τα εγκεκριμένα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και το γλυκαντικό από στέβια, που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στο έτοιμο κρύο τσάι ή μπορούμε να προσθέσουμε οι ίδιοι με τη μορφή γλυκαντικών δισκίων, έχουν καταστήσει το ρόφημα αυτό ως τον ιδανικό τρόπο γευστικής ενυδάτωσης με λιγότερες ή καθόλου θερμίδες!

Απολαύστε, λοιπόν, το αγαπημένο σας ρόφημα, στη γεύση που προτιμάτε, με τις θερμίδες που επιλέγετε και την εποχή που επιθυμείτε!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr