Τρόφιμα της ελληνικής γης : η φυσική ασπίδα για τόνωση του οργανισμού

images_0aagreekfoo.jpg

Καρύδια. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των καρπών. Η υψηλή συγκέντρωση τους σε ω-3 λιπαρά οξέα τα έχει συσχετίσει με χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης Μάλιστα σε μια πρόσφατη μελέτη από φάνηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα των πολύτιμων αυτών λιπαρών σχετίζονται με συμπεριφοριστικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά. Επίσης, τα καρύδια φαίνεται να σχετίζονται με τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης που φτάνει στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας έτσι σε καλύτερο ύπνο και επακόλουθα βοηθώντας το σώμα μας να ξεκουραστεί, ώστε να έχει περισσότερη ζωντάνια. Τέλος είναι πλούσια πηγή τόσο της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, όσο και του ιχνοστοιχείου σεληνίου που διαδραματίζει κι αυτό ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο στον οργανισμό μας.

Μελιτζάνα. Η κύρια αντιοξειδωτική δράση της επικεντρώνεται σε μία ανθοκυανίνη, την νασουνίνη, στην οποία οφείλεται και το χρώμα της. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία αυτή προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Επίσης, έχει φανεί ότι η κατανάλωση χυμού μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα βρέθηκε ότι η υποχοληστερολαμική αυτή δράση δεν οφείλεται μόνο στην νασουνίνη, αλλά και σε άλλες ουσίες (κυρίως τερπένια), καθώς και στην υψηλή περιεκτικότητά της σε διαιτητικές ίνες, που βρίσκονται στο λαχανικό αυτό. Συνεκτιμώντας και την αντιοξειδωτική της δράση, παράλληλα με την υποχοληστερολαιμική, στοιχειοθετούμε τον καρδιοπροστατευτικό ρόλο της μελιτζάνας που πολλοί επιστήμονες διατείνονται σήμερα. Τέλος, αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, ενός ιχνοστοιχείου που φαίνεται να προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και βιταμινών συμπλέγματος Β και κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, φυλλικού και πυριδοξίνης, βιταμινών που έλλειψή τους σχετίζεται με διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Μούρα. Αρωνία, μαύρα, μπλε, κόκκινα μούρα, βατόμουρα, σμέουρα, κράνμπερι, μύρτιλα, φράουλες, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Μας χαρίζουν πολλά θρεπτικά συστατικά σε λίγες θερμίδες. Φαίνεται να προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ προφυλάσσουν την υγεία του εντέρου και ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Τα φρούτα αυτής της οικογένειας έχουν σημαντικότατες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών στις οποίες οφείλεται και το διαφορετικό χρώμα που έχουν οι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας. Τα μούρα περιέχουν πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και ταννίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι υπεύθυνες για το κόκκινο, μωβ, μπλε χρώμα των μούρων και μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική αξία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών C και Ε συμβάλλοντας στην τόνωση τους ανοσοποιητικού μας συστήματος ενώ παράλληλα σχετίζονται και με την καλή λειτουργία του δέρματος. Τέλος περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο και σελήνιο, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας.

Κρόκος Κοζάνης. Πρόκειται για ένα από τα πιο θρεπτικά μπαχαρικά που μπορούμε να συναντήσουμε και σιγά σιγά αρχίζει να κατακτά τον κόσμο. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά του είναι η βιταμίνη Β12, η λυκοπίνη, η ζεαξανθίνη, το α-β καροτένιο καθώς επίσης περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Όμως πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες αλλά κυρίως τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, οφείλονται στα καρετινοειδή, πικροκροκίνη και κροκίνη. Έχει βρεθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου όπως του μαστού και του παχέος εντέρου. Έρευνες έχουν αναδείξει την αντιθρομβωτική του δράση, καθώς το εκχύλισμα του κρόκου προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Άλλες πάλι μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα του, μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, ενώ βρέθηκε να έχει θετική επίδραση και σε ασθενείς με ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας Αlzheimer.

Ρόδι. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών, κυρίως C, Α και Ε. Ένα μέτριο ρόδι καλύπτει τις μισές περίπου ανάγκες μας σε βιταμίνη C, ισχυροποιώντας μεταξύ των άλλων και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, το ρόδι αποτελεί πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, ενώ παράλληλα είναι και πολύ πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, κυρίως τανινών, ελλαγικού οξέος και ανθοκυανινών. Μάλιστα το ρόδι συγκαταλέγεται μεταξύ των τροφών με την ισχυρότερη αντιοξειδωτική προστασία. Επίσης, αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, που συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, καθώς συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά Τέλος, εξαιτίας της υψηλής αντιοξειδωτικής του αξίας, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνυπολογίζεται ως ένας ισχυρός σύμμαχος της καρδιάς.

Σταφίδες. Παρέχουν υψηλή αντιοξειδωτική προστασία, καθώς περιέχουν βανιλλικο οξύ, κερκετίνη, γαλλικό οξύ και ρεσβερατρόλη. Μάλιστα όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα της σταφίδας τόσο πιο μεγάλη η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών. Έτσι, η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα θεωρείται τρόφιμο ιδιαίτερα υψηλής θρεπτικής αξίας. Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν
την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση, ελαττώνουν τη χοληστερόλη που εναποτίθεται στους ιστούς, μειώνουν την αθηρωματική πλάκα στα αγγεία περιορίζοντας έτσι και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Παράλληλα, αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, δρώντας ταυτόχρονα ως πρεβιοτικά, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Σε πρόσφατη έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου βρέθηκε ότι αυξάνεται ο κορεσμός με την κατανάλωσή τους, συνεισφέροντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο βάρους, ενώ παράλληλα μειώθηκε η αρτηριακή διαστολική πίεση. Τέλος, η σταφίδα διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση.

Πηγή  : http://www.nutrimed.gr