Το σωστό πρωινό για τον δρόμο!

images_1breakfast03a.jpg

Για άλλη μία φορά δεν έχετε ξυπνήσει στην ώρα σας, είστε στο τρέξιμο γεμάτοι με άγχος και βέβαια ούτε λόγος για αρκετό χρόνο για ένα κανονικό πρωινό, με γάλα, δημητριακά, μέλι, βρώμη και μπανάνες. Βρίσκεστε λοιπόν μπροστά στο ταμείο του πλησιέστερου φούρνου για να παραγγείλετε τον πρώτο καφέ της ημέρας και σκέφτεστε ότι κάποια Δευτέρα θα ξεκινήσετε κι εσείς να τρώτε πρωινό όπως κάνει όλος ο φυσιολογικός κόσμος… στις διαφημίσεις!

Η παράλειψη του πρωινού σημαίνει μια χαμένη ευκαιρία για την καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων για τον οργανισμό βιταμινών και μετάλλων. Το πρωινό δεν χρειάζεται να είναι εντυπωσιακό ή να απαιτεί πολύ από τον χρόνο μας: ένα απλό, γρήγορο, υγιεινό πρωινό μας παρέχει τα απαραίτητα συστατικά που απαιτεί το σώμα μας για την εύρυθμη λειτουργία του και μας παρέχει ενέργεια για όλη τη μέρα

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι άμα θέλετε, έχετε τη δυνατότητα ακόμη και στον δρόμο να φάτε ένα θρεπτικό και υγιεινό πρωινό. Ας δούμε μερικές γευστικές και υγιεινές προτάσεις για το πρώτο γεύμα της ημέρας που δεν απαιτούν ούτε κόπο ούτε χρόνο.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Λόγω του σουσαμιού του είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα τελευταία χρόνια θα βρείτε εύκολα και ολικής άλεσης. Πολύ συχνά επίσης συνοδεύεται ιδανικά με ένα τριγωνάκι τυρί που θα σας δώσει την απαραίτητη πρωτεΐνη – οι ενημερωμένοι κουλουρτζήδες έχουν πάντα για να σας δώσουν. Αν δεν έχετε… ενημερωμένο κουλουρτζή στο δρόμο σας, δεν είναι δύσκολο να πάρετε ένα μαζί σας προτού φύγετε από το σπίτι.

Σπανακόπιτα
Με βασικά συστατικά το σπανάκι, το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι μας δίνει σίδηρο, μονοακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο και έξτρα πρωτεϊνη αν περιέχει τυρί. Ο συνδυασμός της με ένα ποτήρι πορτοκαλάδα λόγω της βιταμίνης C , βοηθά στη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.

Τοστ τυρί γαλοπούλα
Το πιο δημοφιλές γρήγορα, διαιτητικό και θρεπτικό πρωινό: με ψωμί ολικής, τυρί με λίγα λιπαρά, γαλοπούλα και μία φέτα μαρούλι, έχει λιγότερες από 100 θερμίδες και μας προσφέρει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης
Μία από τις πλέον θρεπτικές επιλογές, καθώς μας δίνουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Ενισχύουν την πνευματική διαύγεια αλλά και την λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ συγχρόνως δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, ώστε να μην πεινάσετε σύντομα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/